Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Вучевић о посети Ердогана: Битна је комуникација с Турском како бисмо чували регион од нежељених догађаја

Потпредседник Спрске напредне странке и актуелни градоначелник Новог Сада Милош Вучевић гостовао је у емисији “Фокус”, на телевизији Б92, и говорио о посети турског председника Србији, питању Косова и Метохије, али и свом мандату у будућој Влади Србије.
Фото: Prt.Sc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Вест дана у целој земљи је долазак турског председника Ердогана у посету Србији, а како ће то утицати на односе ове две земље објаснио је градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС-а Милош Вучевић.

„Ово је значајан дипломатски и политички догађај. Председник Турске господин Ердоган је на мини екс-југословенској турнеји, да обилази више држава на овим просторима и тиме показује да је Турска озбиљан регионални и европски “играч” и да има политичке утицаје на овим просторима. Србија има национални интерес да са Турском чува, ствара, одржава и унапређује најбоље могуће односе. Зашто?“, изјавио је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић и додао:

„Зато што Турска има снажан утицај на питања у БиХ, неспорно да има снажан утицај на бошњачку заједницу у Србији, на питања Косова и Метохије. Нама је потребна отворена комуникација с Турском како бисмо чували овај регион од неких догађаја који су нежељени, да бисмо чували стабилности и мир потребни су нам најбољи могући односи. То отвара и поље број два, ако тако могу да посложим, то је питање економске сарадње. Говоримо о држави која има 80 милиона становника, која је у рангу Немачке што се тиче становништва, огромно тржиште. Врло су импресивни подаци да је робна размена између Турске и Србије за пар година са испод милијарду евра дошла на преко 2 милијарде евра.“

„План је председника Вучића и председника Ердогана да циљ у наредним годинама буде и пет милијарди евра. Данас је потписано седам међудржавних споразума, а врло атрактивно нашим грађанима и грађанима Турске је укидање визног режима. То значи да ће наши туристи много лакше путовати у Турску, која је атрактивна локација за наше грађане. Велики број спортских клубова иде на припреме у Турску, не треба ни то занемарити. А раст туриста из Турске у Србију из године у годину је све већи- истакао је Вучевић и додао да ће Привредна комора Србије имати и своју канцеларију у Истанбулу, те да Србија постаје јачи играч на међународном нивоу.“

Jedinstveni Korzo ponovo stavlja Novi Sad među evropske metropole

Преузмите андроид апликацију.