Početna > Život i stil
Život i stil

Koje je najbolje vreme za pranje zuba?

Dobra higijena zuba počinje redovnim pranjem zuba, a pranje zuba i konac vam pomažu da duže zadržite blistav osmeh i izbegnete karijes.

Ako ste se pitali koliko je puta dnevno dovoljno prati zube, najrelevantniji svetski stručnjaci poput onih iz Američkog stomatološkog udruženja savetuju da perete zube dva puta dnevno, ujutru i uveče mekanom četkicom.

ADA takođe predlaže pranje najmanje dva minuta svaki put i obavezno pranje svakog zuba pojedinačno.

Pored četkanja, važno je i čišćenje prostora između zuba jednom dnevno, za šta možete koristiti zubni konac koji pomaže u uklanjanju plaka i čestica hrane koje se često zaglavljuju ispod desni i između zuba.

Ako često preskačete čišćenje koncem, bakterije se nakupljaju na ovim područjima, povećavajući rizik od karijesa i drugih zubnih problema.

Odojčad i deca

Takođe je važno da mala deca, uz pomoć roditelja, praktikuju dobru oralnu higijenu, od najranijeg znaka da prvi zub viri iznad linije desni, a stomatolozi iz ADA savetuju da čim vidite da detetu izbija zub, počnite da ga četkate četkom za bebe sa mekim vlaknima. Možete da koristite i malu količinu paste za zube sa fluorom, otprilike veličine zrna pirinča.

Deca uzrasta od tri do šest godina mogu na svoju četkicu staviti količinu paste sa fluorom veličine graška, a roditelji mogu da im pomognu da peru zube ujutru i uveče, svaki put po dva minuta. Pošto su deca sklona gutanju paste za zube, nadgledajte pranje dok ne mogu da je ispljunu sami dok peru zube, dodaju stomatolozi.

Šta se dešava ako ne operemo zube?

Odlazak u krevet bez pranja zuba s vremena na vreme verovatno neće izazvati dugotrajne probleme, ali redovno preskakanje hoće, a najčešći problemi koji se javljaju usled nedovoljnog pranja zuba su nakupljanje plaka i karijes. Bakterije u plaku mogu da izazovu eroziju gleđi, koja vremenom može da izazove karijes, pa čak i razvoj gingivitisa, oblika rane bolesti desni koja izaziva upalu desni, izazivajući bol i krvarenje desni.

Gingivitis koji se pogoršava može dovesti do parodontitisa, zbog čega se desni odvajaju od zuba, a može rezultirati i gubitkom dela kosti i zuba, upozoravaju stomatolozi, napominjući da su rezultati velike studije od 2019. je takođe pokazala da dobra oralna higijena može smanjiti rizik od karijesa.

Zato, pored dobre oralne higijene, preporučuju i posetu stomatologu na svakih šest meseci radi rutinskog čišćenja i pregleda, čime će se poboljšati ukupna oralna higijena i smanjiti rizik od razvoja drugih zdravstvenih stanja.

Karakteristike mentalno jakih ljudi: Nije ih briga šta drugi misle, žive svoj život

Preuzmite android aplikaciju.