Почетна > Свет
Свет

У Португалу заражено више од 4.000 људи, као у фебруару

У Португалу је данас први пут од фебруара забележено више од 4.000 случајева новозаражених од корона вируса, показују званични подаци.
Фото: Pixabay/MarlyneArt

Број случајева континуирано расте последњих недеља, чиме се земља вратила на ниво када је последњи пут била у локдауну, пренео је Ројтерс.

Са данашњих 4.153 новозаражених, број случајева заражених од корона вируса порастао је на укупно 916.559 од почетка пандемије.

Број преминулих је знатно испод нивоа из фебруара, а нови случајеви су забележени углавном код младих који нису вакцинисани.

Власти због раста броја заражених уводе оштрије мере попут ноћног полицијског часа.

Већина нових случајева заражена је делта варијантом, од које је оболело 100 одсто инфицираних у Лисабону и јужном региону Алгарве.

Са брзим ширењем делта соја уводе се и нова ограничења, док туристички сектор покушава да спасе летњу сезону.

Гости, наиме, морају да покажу негативан тест, потврду о вакцинацији или доказ да су се опоравили од корона вируса да би боравили у хотелима. Иста правила важе за ресторане у високоризичним подручјима петком увече и током викенда.

Власници хотела и ресторана критикују мере, а и министарекономије Педро Сиза Виеира признао је да ограничења воде ка даљем гушењу тог сектора.