Превелик унос соли повезан је са већим ризиком од ране смрти и краћим животним веком, показало је истраживање.
Стручњаци тврде да значајан унос соли повећава ризик од ране смрти, док га воће и поврће смањују.
Анализирали су здравствено стање испитаника отприлике девет година након давања упитника и закључили да је већа вероватноћа да ће људи који додају више соли у своје оброке раније умрети.
Међутим, они који су јели више воћа и поврћа са великим количинама соли смањили су ове вероватноће.
Америчко удружење за срце препоручује одраслима да не уносе више од 2.300 милиграма соли дневно, али напомињу да је идеална граница 1.500 милиграма дневно.
Превише соли може довести до повећања крвног притиска, а самим тим и до болести срца, можданог удара и болести бубрега.
Преузмите андроид апликацију.