Постоје различите врсте грожђа, а главна разлика коју видимо је боја. Али питање је да ли постоји разлика у ефекту на тело?
Када је у питању количина минерала и витамина, варијације између различитих сорти грожђа су минималне. Све сорте се састоје углавном од воде и богате су фруктозом.
И бело и црно грожђе имају исте здравствене предности.
Једина разлика између белог и црног грожђа је што грожђе у тамнијим нијансама има много већу количину ресвератрола
Црно и црвено грожђе има ресвератрол. Ресвератрол је познат углавном по свом позитивном утицају на старење. Такође помаже у контроли шећера у крви јер повећава лучење инсулина у вашем телу.
Семе и љуске црвеног грожђа такође имају велику количину влакана.
Грожђе је богато витаминима Б1, Б6, Б2, А и Ц; има бакар, гвожђе, магнезијум, цинк, калијум и натријум; и органске киселине, јабучна, винска и лимунска.
У кожици црвеног грожђа концентрисани су бројни полифеноли (пре свега ресвератрол) који смањују потрошњу енергије, накупљање масти у јетри, шећер у крви, па чак и снижавају крвни притисак.
Што се тиче калорија у грожђу, она је око 60 на 100 грама, тако да је нискокалорично воће.
Otkriveno koja je najzdravija kombinacija namirnica za doručak
Преузмите андроид апликацију.