Почетна > Бизнис
Бизнис

Велика тражња за сунцокретом

Жетва сунцокрета у Србији је у току, а на новосадској Продуктној берзи управо највеће интересовање влада за овом уљарицом.
Фото: Unsplash/ttrapani

Како је објављено у последњем извештају, приметна је велика заинтересованост за куповином зрна од кога првенствено зависи индустрија уља. Према незваничним информацијама које је објавио портал „Агроклуб”, тренутно откупљивачи нуде аконтну цену од око 60 до 65 динара по килограму ове уљарице. Продуктна берза објавила је да је протекле седмице цена по тони била 555 до 560 евра или око 65,5 динара за килограм. У извештају се наводи и да су мање количине биле понуђене за 580 евра.

До које мере је светско тржиште турбулентно види се и из податка да је 2019. године сунцокрет домаћим ратарима плаћан 31 динар по килограму, а 2020. од 32 до 38 динара на крају жетве. Нестабилност на светском тржишту сунцокретовог уља и даље влада мада је познато да берзанска трговина овом уљарицом траје кратко, свега око месец и по дана. Очекивања да ће из Украјине, после истанбулског споразума, на тржиште стићи веће залихе житарица – па тако и сунцокрета из актуелног рода полако сплашњавају.

Морски транспорт из Одесе и још две црноморске луке прилично је успорен јер бродарске компаније нису спремне да у већој мери преузму ризик, а уједно су оптерећене и већим трошковима осигурања. Трговци су такође опрезнији јер због опсежних контрола целокупна процедура траје превише дуго па и њима расту трошкови закупа бродова.

Украјина као највећи произвођач сунцокретовог уља губи трку и тешко да ће у овој сезони моћи да буде поуздан добављач јер велики број фабрика, према раније објављеним информацијама, или не ради или прерађује сировину са смањеним капацитетима.

Према ранијој анализи аналитичара Бранислава Гулана, сунцокрет се у свету гаји на око 24 милиона хектара. Највише у Европи (65 одсто), затим у Азији и Јужној Америци. Када се посматрају државе, највише се гаји у Русији и Украјини. Он наглашава да се релативно мали број земаља бави континуирано производњом сунцокрета и уља па је зато трговина интензивна.

Zbog povećanja cena kafe „Jakobs” istisnut sa rafova

Преузмите андроид апликацију.