Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате коју су разлике између пекмеза, џема и мармеладе?

Многи би рекли да нема разлике јер се све три врсте праве од воћа. Али које су заправо разлике?
Фото: Pixabay/jarmoluk

Истина је да се добијају прерадом воћа, али се називи разликују према врсти и количини воћа, деловима воћа који се користе, додацима попут шећера и густини.

Према Правилнику, којим су утврђене карактеристике које морају бити испуњене, разликујемо их осам, и то: џем, екстра џем, желе, екстра желе, мармелада, желе-мармелада, џем и заслађени кестен пире.

Џем је воћни производ са високим уделом једне или више врста воћа са или без додатог шећера. Од џема се разликује по већој количини воћа и мање шећера. Џем је желатинозне конзистенције и садржи воћну пулпу и/или воћну пулпу једне или више врста воћа и шећер, док екстра џем садржи неконцентровану воћну пулпу.

Пулпу воћа чине јестиви делови целих плодова, по потреби без кожице, семена, коштица и слично, који се могу сећи, исећи, али не пасирати. Пулпа воћа се добија пиреом или сличним поступком. Поред тога да ли садржи пулпу или пулпу, џем и екстра џем се разликују по количини воћа, која у екстра пекмезу мора бити већа.

Мармелада се добија од једне или више врста цитруса, попут лимуна, поморанџе и грејпфрута, од њихове пулпе, пулпе, воћног сока, воденог екстракта и коре. У мармелади не сме бити комадића и мора имати глатку текстуру. Водени екстракт воћа садржи све компоненте воћа растворљиве у води.

Желе се разликује од мармеладе јер може да садржи само воћни сок и/или водени екстракт једне или више врста воћа и шећера, а не пулпу, пулпу или кору.

Recept dana: Keksići sa džemom od kajsije

Преузмите андроид апликацију.