Управо смо завршили са прављењем укусног колача од шљива или смо испекли тепсију од хрскавог кромпира за целу породицу у електричној рерни, али како да се рерна сада брже охлади?
Да ли заиста има смисла држати врата отворена док се уређај не охлади?
Пре свега, морамо рећи да пуштање пећнице да се охлади са затвореним вратима неће оштетити уређај – иако ће, наравно, време хлађења бити дуже него ако оставимо врата отворена: модерне електричне пећнице су опремљене вентилаторима који обезбедити правилан излаз топлог ваздуха и влаге.
Напротив, постоје неки добри разлози зашто се не препоручује хлађење пећнице са отвореним вратима.
Прво, претерано врући млаз ваздуха из уређаја може оштетити оближњи намештај – то се такође наводи у напоменама главних произвођача кухињског намештаја и важи и ако су врата само мало отворена.
Намештај на који би утицај топлоте могао највише да утиче је онај са алуминијумским фронтовима, материјалом који је веома осетљив на промене температуре.
Дрвена врата би требало да мање пате од утицаја прекомерне топлоте, али боја се и даље може оштетити на дужи рок. Остављање врата мало отворена како би се омогућило да врућ ваздух изађе такође је далеко од добре идеје.
У ствари, ова непрекидна напетост завршава „напрезањем“ шарки које регулишу отварање и затварање уређаја, које се дугорочно могу трајно оштетити.
Ако заиста желите да врата рерне буду отворена, боље је да их отворите до максималне ширине.
Ово може имати предност у ширењу пријатне топлине унутар кухиње, веома пријатне ако је зима (мало мање током летњих месеци), али ће такође проузроковати да се мирис онога што смо кували шири по просторији.
Да не помињемо чињеницу да држање врата рерне потпуно отвореним може представљати ризик за нашу безбедност и за оне који живе са нама – посебно ако су мала деца: у њиховом присуству, изричито саветујемо да не држите рерну отвореном да се охлади.
Преузмите андроид апликацију.