Скоро је време да кажете збогом летњем воћу, што значи да је сезона јабука пред вратима, а иако их можда већ грицкате, најбоље време за уживање је током бербе, у септембру и октобру.
Док су савршено зреле јабуке без модрица и коштица и чврсте на додир, меке и тамне мрље обично указују на то да је јабука презрела и да више није добра за јело, а када уберете зреле јабуке, морате знати како и где да их чувају.
Како чувати целе јабуке
Да би јабуке што дуже биле свеже, држите их даље од директне сунчеве светлости, најбоље у фиоци за воће у фрижидеру.
Ако их умотате у влажни папирни пешкир и ставите у пластичну кесу са рупама, остаће свеже око шест недеља. Само пазите да их не складиштите поред другог воћа и поврћа, јер јабуке садрже етилен, због чега се друге намирнице брже кваре.
Како чувати нарезане јабуке
Чувајте нарезане јабуке у врећици која се може поново затворити или у херметички затвореној посуди и ставите у фрижидер; остаће свеже 3-5 дана. Да кришке јабуке не потамне, прелијте их са мало лимуновог сока пре него што их ставите у фрижидер. И не брините да ће ваша попримити укус лимуна – лимунов сок само додаје једва приметну киселост јабукама.
Могу ли се јабуке замрзнути?
Јабуке свакако можете чувати у замрзивачу, али важно је напоменути да ће изгубити своју хрскавост. Пошто ће њихова текстура бити угрожена, смрзнуте јабуке (које се најбоље чувају нарезане, а не целе) идеалне су за употребу у питама, колачима, сосу или путеру од јабуке. Када се замрзнуте јабуке пеку, није их потребно претходно одмрзнути; Замрзнуте кришке једноставно ставите у кору за питу са остатком фила, прекријте тестом и испеците.
Преузмите андроид апликацију.