Почетна > Бизнис
Бизнис

Кад банка може да укине дозвољени минус?

Колика је данас просечна камата код дозвољеног минуса и да ли ову врсту најскупљих позајмица грађани Србије користе у већој мери, питали смо надлежне у Народној банци Србије.
Фото: Unsplash/jeshoots

Како су у НБС недавно објаснили, независно од предложеног амандмана, у нашим постојећим прописима већ су прецизно дефинисани обавезни елементи уговора о дозвољеном прекорачењу. Између осталог и обавеза да се тим уговором предвиде услови, поступак и последице отказа, односно раскида уговора.

„Како је дозвољено прекорачење по рачуну заправо уговорени износ средстава који банка ставља на располагање кориснику рачуна, овај кредитни производ заснива се на уговору. Он се закључује између корисника и банке, а као што то важи и у погледу других уговора, на раскид дозвољеног прекорачења по рачуну се примењују општа правила уговорног права“ наводе надлежни у допису послатом за наш лист.

Истичу и да прописи који уређују заштиту корисника финансијских услуга у Србији додатно прецизирају обавезу банака да у предуговорној фази (у којој корисницима уручују понуду на прописаном обрасцу, и то на папиру или на другом трајном носачу података) предоче корисницима услове и поступак раскида уговора и обавештење у којим се случајевима од корисника може захтевати потпуна отплата дозвољеног прекорачења рачуна.

Обавезан елемент уговора о дозвољеном прекорачењу по рачуну су и упозорење о последицама у случају неизмиривања обавеза, услови, поступак и последице отказа, односно раскида уговора о кредиту у складу са законом којим се уређују облигациони односи, као и обавештење о условима и начину уступања потраживања у случају неизмирења обавеза.

Напомињу да су самим тим услови за раскид уговора о дозвољеном прекорачењу по рачуну и разлози из којих банка може да захтева потпуну отплату износа унапред јасно и прецизно дефинисани уговором о дозвољеном прекорачењу који корисници закључују са банкама.

„Банка никако не може самовољно и без разлога да раскине уговор о дозвољеном прекорачењу већ је неопходно да наступи неки од услова предвиђених уговором. То практично значи да корисници који уредно извршавају своје обавезе у складу са закљученим уговором, неће доћи у ситуацију да им банка откаже, односно раскине уговор о дозвољеном прекорачењу“ наглашавају у Централној банци.

Soni diže cene PlayStation petice

Преузмите андроид апликацију.