Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Деценија Милоша Вучевића: Шта градоначелник „оставља“ Новом Саду?

Сасвим је сигурно да су Нови Сад који је затекао, крцат наслеђеним проблемима, са рекордним бројем незапослених и привредном на издисају и овај уређени град и пожељна инвестициона дестинација који градоначелник Милош Вућевић оставља данас после три мандата како свом наследнику тако и својим суграђађанима, по мало чему слични.
Фото: Prt.Sc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
Позиционирао град високо на мапи европских градова

Бројни инфраструктурни пројекти, подстицање предузетништва, профилисање града као центра за ИТ и софистициране технологије, заштита животне средине, брига о најмлађима и пронаталитетна политика, улагање у еколошке пројекте, позиционирање Новог Сада високо на мапи европских градова, само су неке ствари које су обележиле његово управљње војвођанском престоницом од 2012. година до данас.

Чак 29 крупних инвестиција и 11.500 нових радних места

У протеклих десетак година се у Нови Сад слило чак 29 крупних инвестиција, што је резултирало отварањем нових 11.500 радних места. У протекле две године страни инвеститори су потписали споразуме о улагању и уложили чак 262,9 милиона евра.

Улагања немачког „Континентала“, увећање БДП, незапосленост пала за 54%
Фото: Градске инфо

Нидек, Континентал и Бери Калебо. О величини и ефектима самих инвестиција сведочи чињеница да ће ова последња, Континенталова, према проценама сама да увећа БДП Србије за више од 2 одсто. У Новом Саду послују и друге компаније светског калибра- Шнајдер електрик, Аптив, Лир…

Резултат тога измђу остаалог био је и повећање боја запослених, а које су размере најбоље показују бројке: У Новом Саду је од 2012. до 2019. године незапосленост пала за 54 одсто, тј. са 29,8 на 13,9 хиљада незапослених.


Развој ИТ индустрије – Нови Сад силицијумска долина региона

Нови Сад се, током претходних десет година, поред економских успеха, смањења незапослености, доласка бројних инвестиција, изградње фабрика, инфраструктурних пројеката и отварања нових радних места, посебно истакао у развоју привредне гране карактеристичне за високо квалификовану радну снагу – ИТ индустрије.

Нови Сад се све чешће назива домаћом “Силицијумском долином”. У последњих 10 година испрофилисао се као регионални ИТ центар, као град будућности, град најнапреднијих, најсофистициранијих, најмодернијих технологија, центар гејминг и ИТ индустрије.

Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
Улагања у заштиту животе средине од преко 2,5 милијарди динара, преко 100 километара бициклистичких стаза

У последњој деценији у заштиту животне средине у Новом Саду уложено је фасцинантних 2,5 милијарде динара. Овим градом возе се еко аутобуси и бицикли, граде се бициклистичке стазе, озелењавају паркови, а отпад се компострира.

Нови Сад је први град у Србији који у јавном превозу има више еколошко прихватљивих возила која иду на струју, при чему је већ сада половина возног парка који иде на гас. Како би Новосађани удисали што квалитетнији ваздух, циљ је да се и градски возни парк осавремени еколошки модернијим возилима. Нови Сад има скоро 100 километра бициклистичких стаза, и чак 40.000 бициклиста.

Фото: Градске инфо
Један од најопремљенијих Домова здравља и болница на Мишелуку

Здравствени систем у Војводини знатно је оснажен протеклих година, јер су неки од објеката – болнице и домови здравља важни за грађане Покрајине, тек после пола века реконструисани.

Тако је Клинички центра Војводина реконструисан после више од једног века од изградње. Реконструкција Клинике за неурохирургију, Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију и Клинике за анестезију, интензивну терапију и терапију бола, Клинике за интерне болести Клиничког центра Војводине завршена је. Истовремено, крајем 2020. године отпочели су радови на ламелама Б и Ц Угрентно-дијагностичког центра КЦВ. А Нови Сад је добио један о најбоље опренљених домова здравља.

Међу најважнијим пројектима у области здравства Војводине, свакако је изградња болнице-ковид центра у Новом Саду на Мишелуку.

Фото: Градске инфо
Већ четрврту годину бесплатни вртићи и уџбеници за прваке

Нови Сад већ две године обезбеђује срдства за отпуно бесплатан боравак за више од 17.000 деце у вртићима, а субвенционише приватне вртиће за више од 3.000 малишана. Отишло се и корак даље- у потпуности су укинуте листе чекања, па око 600 породица добија могућност да децу из приватних вртића пребаци у државне. Брига за децу и младе оно је што, између осталог, кандидује Нови Сад за један од градова који су најпожељнији за живот и стварање породице.

Примера ради, у Новом Саду је од 2012. до новембра 2021. изграђено 34.573 квадрата вртића и школског простора. То је простор величине шест Радничких универзитета. Такође, укључен у борбу за наталитет, Нови Сад финансира четврти покушај вантелесне оплодње, тако што се до 320.000 динара издваја по корисници.

Фото: Градске инфо
Изградња четвртог моста после 60 година чекања

Новосађани добијају архитектонски бисер на Дунаву и модерни симбол Новог Сада на који се чекало 60 година. Пресудну реч за градњу дала је струка оцееноом да три моста Новом Саду нису довољна, те да ће му четврти донети растерећење и повезати Срем са Бачком!

Овај савремени мост са три пилона, биће изграђен у продужетку Булевара Европе, а процена је да ће тај пројекат бити завршен до 2024. године.

Титула Европске престонице младих

Нови Сад поносно је носио титулу Европске престонице младих током 2019. (ОПЕНС) коју је пре неколико дана предао следећем граду. Можда најважнији фактор за добијање титуле Омладинске престонице Европе јесте чињеница да је Нови Сад својеврстан пионир омладинске политике. Представља први град у Војводини који је креирао локални акциони план политике за младе, услађен са циљевима одрживог развоја

Фото: Градске инфо
Први град ван ЕУ са титулом Европске престонице културе

Нови Сад је први град ван ЕУ који је проглашен за Европску престоницу културе за 2022. годину. Јединствена и престижна титула, сматра се једним од највећих европских признања, сведочи о великом успеху Новог Сада. Реализацијом овог важног пројекта Нови Сад је додатно потврдио своју међународну репутацију сврставајући се раме уз раме са европским метрополама културе. Такође, Нови Сад је први пут у историји добио Концертну дворану, Дом музичке и балетске школе. Усвојена је петогодишња стратегија развоја култиуре у коју је укључено 33 установе културе, а за досадашни рад Фондације, стигла су и признања.

Фото: НС ЕПК 2022
Ово су само кључне ствари које је урадио Милош Вучевић, једини градоначелник који је три пута узастопно биран на ову функцију, што је јединствен случај у Српској Атини.

Novi Sad izdvojio 47,2 miliona dinara za subvencije za samozapošljavanje

Преузмите андроид апликацију.