Кафа је једно од најконзумиранијих пића на свету, али постоје различите информације о њеном утицају на здравље.
Неке студије сугеришу да популарно пиће смањује шансе за добијање рака, док су друге – укључујући панел за истраживање рака Светске здравствене организације – откриле супротно.
Међутим, истина је нејасна због тога како су вођени старији експерименти, кажу научници.
Оно што се претпоставља је да кафа може повећати ризик од рака, али само ако је пијете веома врућу, што би значило да би и врући чај могао имати сличан ефекат.
Стручњаци Кембриџа су стога упоредили гене више од 360.000 људи у Великој Британији и Финској и проучавали ризик од развоја 22 врсте рака током 11 година.
Они су настојали да објасне факторе који су можда искривили претходна истраживања о његовој штетности.
Оно што су приметили јесте да су људи који су признали да пију кафу пили и више алкохола, па су посумњали да би овај фактор могао бити кључни.
Међутим, анализом генетике учесника утврђено је да они гени који су повезани са склоношћу ка испијању кафе нису нужно повезани са навикама као што су пушење или пијење.
Стручњаци кажу да гледајући ДНК волонтера олакшава утврђивање да ли је кафа та која изазива рак.
Подаци су открили да људи за које се генетски сматра да су склонији да пију кафу имају скоро три пута већу вероватноћу да развију рак једњака.
Таква веза није пронађена ни за једну другу врсту рака. Највероватнији разлог за повезаност испијања кафе и рака једњака је тај што сипање вруће течности у грло наноси неку штету.
Ову идеју подржава и претходна студија спроведена 2019. године, која је открила да испијање чаја на температури изнад 60 степени Целзијуса повећава ризик од рака једњака.
Важно је напоменути да наша студија не доказује узрочну везу између пијења кафе и ризика од рака једњака, већ само пружа јаке доказе који сугеришу да нека врста везе постоји.
Преузмите андроид апликацију.