Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто анксиозни људи обично нису гладни ујутру?

Доручак је најважнији оброк у дану, али неки људи ујутру не могу ни парче хране да ставе у уста. Разлога је више, а недостатак апетита може бити последица лошег планирања оброка или употребе одређених лекова.
Фото: Pixabay/ 1388843

Има људи који не могу да једу ујутру, па иако знају да је доручак најважнији оброк у дану, пију кафу или чај због велике стрепње која их мучи.

Разлога је више. Ако се увече преједате, што је посебно изражено код стања као што су анксиозност и депресија, или сте појели доста масне хране или протеина, ови макронутријенти могу да успоре пражњење желуца и тако дуго остајете сити.

Протеини мењају ниво хормона који контролишу глад, а масти могу утицати на апетит, али могу и да појачају осећај глади. Антибиотици и диуретици такође могу смањити апетит.

Живот је пун непознаница, а према речима клиничког психолога и нутриционисте Николе Буркенса, корен анксиозности је неизвесност.

Анксиозност се заправо односи на ниво неизвесности који произилази из ситуације и осећај наше способности да је решимо.

Ако не знате како да развијете осећај самопоуздања о томе шта може да се деси, само се сетите прошлих примера, односно како сте поступили у сличној ситуацији.

Ne znate da li ste isključili šporet? Vežbajte jogu

Преузмите андроид апликацију.