Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које ће вам помоћи након конзумирања прељуте хране

Колико сте само пута појели прељуту храну и чинило вам се да ништа не може угасити „ватру“ у вашим устима? Ипак, није баш тако. Постоји начин да олакшате муке након што се се упустили у авантуру звану баш, баш љута храна.
Фото: Pexels/Pixabay

Љута храна свој интензиван укус добија из капсаицина, састојка који се налази у љутим папричицама. Када се капсаицин споји с вашим чулом укуса, мозгу се шаље једноставна порука – „Ватра!“

Љута храна може повећати ниво енергије и убрзати метаболизам, па је добра вест да капсаицин можете неутралисати разним намирницама.

Погледајте које намирнице треба узимати након што сте јели нешто јако љуто, а које је ипак боље заобићи.
Фото: Pexels/Charlotte May
Вода

Испијање чаше хладне воде природна је реакција у тренутку у којем мислите да вам уста горе. Међутим, иако вода привремено зауставља осећај љутине, она ће заправо проширити капсаицин по вашим устима и само погоршати ствари.

Млеко или јогурт

Млеко садржи казеин, протеин који помаже у разбијању молекула капсаицина, а затим га дословно испира. Управо то је разлог због којег се многа мексичка и индијска јела сервирају с неком врстом млечних производа. Што више млечне масти садржи, то је учинак бољи будући да се маст меша с капсаицином и отапа га.

Алкохол

Алкохол би могао помоћи у отапању капсаицина, али количина алкохола у том случају треба да буде веома висока – на пример пиво вам неће превише помоћи. Текила и вотка доказале су се као успешне. Ипак, чашица алкохолног пића након сваког залогаја није најпаметнија идеја.

Шећер

Најједноставнији начин на који можете охладити уста јесте да у њих ставите кашичицу шећера (или меда). Држите га неко време у устима а затим испљуните – на вашем језику створиће се слој који ће га заштитити од осећаја врућине.

Сладолед

Сладолед је мешавина млека, шећера и масти, што га чини савршеним за хлађење уста и гашење пожара.

Скроб

Пиринач и хлеб делују попут крпе која ће упити љуте укусе из ваших уста. Ове и остале намирнице које садрже скроб стварају баријеру између ваших уста и капсаицина – управо зато је љута храна често сервирана с хлебом или пиринчем.

Da li hrana iz konzerve može biti zdrava? Evo koja je najzdravija

Преузмите андроид апликацију.