Почетна > Бизнис
Бизнис

Водафон продаје мађарску подружницу за 1,8 милијарди евра

Водафон група је постигла договор о продаји своје мађарске подружнице за 1,8 милијарди евра, укључујући дуг, у оквиру плана британске телекомуникационе компаније да ублажи посрнуло пословање.
Фото: WikimediaCommons/Bence Damokos

Споразум о продаји је склопљен с предузећем 4иГ Паблик из Будимпеште и мађарским државним холдингом Корвинус, саопштио је данас Водафон, јавља „Блумберг“.

Компаније планирају да заврше аквизицију до краја године, а продаја не укључује Водафоново предузеће за ИТ и пословну подршку, ВОИС.

Спајањем са 4иГ настаће друга по величини компанија у сектору мобилне и фиксне комуникације у Мађарској, наводи се у саопштењу компаније. То је у складу с владином стратегијом о стварању „националног лидера у ИКТ сектору“, рекао је главни извршни директор Водафона Ник Рид.

Држава планира да преузме 49 посто удела у имовини преко Корвинуса, док ће ИТ и телекомуникациона компанија 4иГ, која се ослања на државне уговоре, добити преосталих 51 проценат.

Влада планира да ову имовину означи стратешки важном, навео је министар за економски развој Мартон Нађ у саопштењу. То значи да ова куповина неће бити предмет одобрења тржишног регулатора.

Водафон има око три милиона корисника мобилне телефоније и 738.000 корисника фиксног широкопојасног приступа у Мађарској, према наводима компаније.

Мада је подружница Водафона у Мађарској једна од мањих јединица у међународној мрежи те групе, ова продаја илуструје настојања генералног директора Рида да поједностави пословање, укључујући и продају Водафоних операција на Новом Зеланду, на Малти и у Катару.

Компанија је такође издвојила своје мобилне торњеве у засебну инфраструктурну јединицу и консолидовала имовину у Африци у своју подружницу Водаком. Рид је навео да жели такође да консолидује Водафон на кључним тржиштима као што су Италија, Велика Британија и Португалија.

Devizni priliv od turizma 72,4 odsto veći u odnosu na 2019.

Преузмите андроид апликацију.