Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Sutlijaš

Sutlijaš je vrsta slatkog deserta, tipičnog za mnoge svetske kuhinje, koji se dobija kuvanjem pirinča u mleku na tihoj vatri. Jede se topao ili hladan, a često se služi uz dodatke poput cimeta, vanile ili kore limuna. Možete dodati i suvo grožđe, urme i orašaste plodove.
Foto: Pixabay/SEMSEMS
Sastojci:
  • 1 šolja pirinča
  • par zrna soli
  • 1 litar mleka
  • 1 vanil šećer
  • 8 kašika braon šećera
  • suvo grožđe
  • malo cimeta
Priprema:

Pirinač oprati pod mlazom vode, staviti u šerpu i naliti vodom, tek toliko da pirinač bude preliven. Staviti da se kuva, pa dodati malo soli. Kad provri, smanjiti temperaturu, pa pomalo dolivati još oko 1 decilitar vode (ali, sve pomalo, nikako odjednom). Stalno mešajte varjačom, da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.
Kad uvri sva voda, dodavati mleko, opet po malo, ne sve odjednom. Kako pirinač “pije“ mleko i bubri, dolivajte još. Sutlijaš je brzo skuvan, za najviše petnaestak minuta, ali je neophodno stalno mešanje, da ne zagori. Ako volite suvo grožđe, dodajte ga, neka se kuva u mleku, imaće divan ukus.
Kad je pirinač skuvan, a mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilu, promešajte još minut dva na ringli. Pre nego što razlijete sutlijaš u posudice, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji.

Sutlijaš sipajte u posude i pre serviranja pospite cimetom.

Prijatno!

Kako da skuvate pirinač na što lakši i efikasiji način

Preuzmite androidaplikaciju.