Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Циљ стабилизација производње струје, не рестрикције

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да влада улаже напоре да се стабилизује производња електричне енергије у земљи и да се обезбеде довољне резерве струје, како не би било рестрикција.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Додала је и да је циљ да се уштеда електричне енергије реализује по плану пре кризе, односно да се спроводе мере енергетске ефикасности.

Подсетила је, гостујући на ТВ Прва, да је Министарство рударства и енергетике покренуло субвенције за замену столарије, врата и прозора, као и замену фасаде, како би се подигла енергетска ефикасност.

На питање да ли ће мере штедње подразумевати да се гаси украсна расвета на улицама, како што је то случај у Северној Македонији, премијерка је казала да много туриста посећује Београд за празнике управо јер је један од најлепших и најсветлијих градова, те да би таква одлука штетила туризму.

Изразила је наду да Србија неће бити у ситуацију да спроводи драстичне мере штедње.

Када је у питању најављено поскупљење струје од 6,5 одсто без пдв-а, премијерка је поручила да се то неће драстично одразити на кућни будзет грађана, с обзиром на то да је држава обезбедила раст плата и пензија, али и повећање минималне зараде.

Објаснила је да је наша змља остварила велики напредак тиме што постепено прелази на зелену енергију, али да је енергија која се добија из ветра, сунца и хдроелектрана много скупља него она добијена из термоелектрана.

„Ми имамо инсталисаних нешто више од 400 мегавата из ветра, око 10 мегавата из сунца и нешто више од 150 мегавата од малих хидроелектрана, али је накнада коју плаћамо за зелену енергију морала да се повећа, што будемо имали више зелене енергије, то ће и цена електричне енергије бити скупља“, навела је премијерка.

Такође, додала је да је најављено поскупљње свакако и усклађивање са инфлацијом.

Према њеним речима држава балансира да поскупљења буду минимална и да не утичу на куповну моћ грађана.

Počeo zajednički sastanak u Briselu

Преузмите андроид апликацију.