Početna > Svet
Svet

Nepal dobija 1,5 milion vakcina od SAD

Nepal je u ponedeljak primio preko 1,5 miliona doza vakcine Džonson & Džonson iz SAD-a u vreme kada se zemlja suočava sa velikim nedostatkom vakcina.
Foto: Unsplash/mohammadshahhosseini

Ovo je prva pošiljka jednokratne vakcine koju je Nepal primio. SAD su Nepalu obezbedile 1 534 850 doza kroz program KOVAKS, globalni program ulaganja u vakcinu protiv Kovida-19.

Američki ambasador Randi Beri predao je u ponedeljak vakcine ministru zdravlja Krišni Gopal Šresti.

„Danas Nepalu dajemo dovoljno vakcina protiv Kovida-19 putem Kovaksa da u potpunosti vakcinišemo 1,5 miliona ljudi“, napisao je Beri na Tviteru nakon predaje vakcina Nepalu.

„Ponosan sam što su SAD najveći donator pomoći za Nepal. Ovaj poklon, u ime američkog naroda, ima jedinstveni cilj spašavanja života“, dodao je Beri.

Premijer Nepala Šarma Oli je izrazio iskrenu zahvalnost vladi i narodu Nepala i  američkoj vladi na pružanju izdašne podrške vakcinama.

Ministar zdravlja Šresti rekao je u ponedeljak da će američka vakcina biti data ljudima starosti od 50 do 54 godine, izveštava Katmandu Post.

Dolazak vakcine Džonson & Džonson pomoćiće napor vakcinacije Nepala usred drugog talasa pandemije Kovida-19, navodi se u saopštenju za štampu koje je izdalo Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto: Unsplash/timvk

Nepal je započeo svoju akciju vakcinacije sa milion doza Kovišild-a, vakcine iz fabrike AstraZeneka koju je proizveo Indijski serumski institut, a koju je indijska vlada poklonila Nepalu.

Doze Džonson & Džonson stigle su nekoliko dana nakon što je iz Kine dopremljeno 8 miliona doza Vero Sel, vakcine dvostruke injekcije koju je proizveo i razvio Sinofarm.

Pošiljka je bila deo 4 miliona doza koje je Nepal kupio od Kine. Kina je već obezbedila 1,8 miliona doza Vero Sel-a uz pomoć grantova, dodaje se u izveštaju.

Broj zaraženih slučajeva koronavirusom dostigao je 699 088 uz otkrivanje 1 831 novih slučajeva u poslednja 24 sata, saopštilo je ministarstvo u nedelju. Do sada se oporavilo 619 894 ljudi.

Broj žrtava Kovida-19 širom zemlje povećao se na 9 382 uz još 20 smrtnih slučajeva.