Рижото је идеално јело за топле месеце када сте гладни и треба вам нешто лагано и једноставно. Ако јој додате свеже шпаргле, имате нутритивно богат оброк.
Састојци:
- 250 грама пиринча округлог зрна (пиринач за рижото)
- 50 грама црног лука
- 1 веза шпарога (око 150 г)
- 2 чена белог лука
- 50 грама путера
- 400 милилитара повртног темељца
- 1 чаша белог вина
- со
- бибер
- тимијан
- маслиново уље
- пармезан
Припрема:
На маслиновом уљу пропржите ситно исецкан црни и бели лук, додајте пиринач и мешајте док се не загреје и мало пропржи. Прелијте белим вином и оставите да испари, па залијте густин преко пиринча, зачините и кувајте уз редовно мешање. Када је пиринач ал денте, додајте исечене шпаргле и помешајте их са пиринчем док не омекшају. Ако је потребно, додајте још залиха. Када су шпаргле и пиринач готови, склоните их са рингле и додајте коцкице путера. Енергично мешајте док се путер не отопи, а рижото не постане кремаст. Послужите са пармезаном.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.