Почетна > Бизнис
Бизнис

У Турску стигао први од неколико бродова са украјинским житом

Први од неколико бродова који су напустили Украјину, сходно споразуму о деблокади извоза жита и спречавању потенцијалне глобалне прехрамбене кризе, стигао је данас на своје одредиште у Турској, јавља агенција АП.
Фото: Pixabay/Bru-nO

Брод Поларнет, под турском заставом, пристао је у луци Деринче у Измирском заливу након што је 5. августа кренуо из Черноморска с товаром од 12.000 тона кукуруза.

„Ово шаље поруку наде свакој породици на Блиском истоку, Африци и Азији: Украјина вас неће напустити. Ако се Русија буде придржавала својих обавеза, “житни коридор“ ће наставити да одржава глобалну прехрамбену сигурност““, написао је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба на Твитеру.

Укупно 12 бродова је добило пловидбену дозволу у оквиру споразума о житу између Украјине и Русије, у чијем су постизању посредовали Турска и Уједињене нације, при чему десет бродова има дозволу за одлазак, а два су кренула ка Украјини. Око 322.000 тона пољопривредних производа напустило је до сада украјинске луке, највећим делом кукуруз, али и сунцокретово уље и соја, додаје америчка агенција.

Први брод који је кренуо из Украјине, Разони под заставом Сијера Леонеа, испловио је 1. августа, али још увек није стигао до свог одредишта у Либану, а недељу увече је био усидрен код јужне турске обале, наводи се на сајту Морски саобраћај.

Очекује се да ће се четири брода која су напустила Украјину у недељу узидрити вечерас у близини Истанбула, саопштило је Министарство одбране. Они би требало да буду прегледани у уторак.

Према споразуму, бродове који напуштају Украјину проверавају надлежни органи три земље и УН како би се уверили да носе само жито, ђубриво или другу храну, а не неку другу робу, док се пловила која стижу у Украјину контролишу како би се проверило да не превозе оружје.

У међувремену, данас су из украјинских црноморских лука испловила још два брода, која превозе кукуруз и соју, објавило је турско Министарство одбране.

Брод Сакура је кренуо из луке Јужни у Италију натоварен са 11.000 тона соје, а брод Аризона је напустио луку Черноморск са 48.458 тона кукуруза и плови за Искендерун у јужној Турској.

Slab oporavak poverenja investitora u evrozoni

Преузмите андроид апликацију.