Почетна > Бизнис
Бизнис

И даље имамо најнижу цену струје у Европи

Разлика у рачуну за струју једног просечног домаћинства ће након поскупљења електричне енергије и накнаде за обновљиве изворе енергије бити око 320 динара, рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и напоменула да ће струја у Србији и даље бити најнижа у Европи.
Фото: Pixabay

Она је за Танјуг рекла да на рачунима нема никаквих скривених трошкова, као и да су новим законом укинуте „fid in tarife“.

„Нема скривених трошкова, све стоји на рачуну имате тачно колико сте потрошили колика је накнада за ОИЕ. Ми смо нових законом укинули „fid in tarife“ управо због тога да отворимо тржисте ОИЕ и да сада почнемо да градимо. У једном тренутку када је требало подржати ОИЕ држава је донела фид ин тарифе и из тог разлога постоје одређене накнаде за ОИЕ. Како год то све саберете ја вам кажем да ми и даље имамо најнижу цену електричне енергије у Европи“, рекла је Михајловић.

Она је оценила да до сада није било довољно улагања у изградњу нових постројења као ни одржавање и унапређивање постојећих и да ће за то сада бити потребно више година. Истакла је да Србија може да произведе довољно струје за своје потребе али да за то тренутно нема капацитете.

„Ми смо се као држава у области енергетике затворили, нисмо отворили тржисте у гасу па смо дозволили да у једном тренутку имамо највишу цену гаса у Европи за привреду баш зато што нам тржисте није било отврорено и што нико са стране није могао да да уђе и да учествује у дистрибуцији или продаји гаса. Исто смо то урадили и у електроенергетици, и нисмо улагали. Ви немате ни један једини нови пројекат који је покренут, пре десет година је покренут Костолац Б3 није још увек завршен. Ми смо земља која је некако у енергетици све време трошила, а ништа није улагала и то је био озбиљан проблем“, рекла је министарка.

Додале је и да је потребно да се заврше хидроелектране Бистрица и Ђердап 3.

„Бистрица и Ђердап 3 су проглашени као пројекти од посебног националног интереса. Имамо јако важне велике компаније заинтересоване да раде на тим пројектима. Ђердап 3 треба да буде јединствена хидроелектрана као што су Ђердап 1 и 2, ова електрана не треба да буде само реверзибилна ХЕ која може да изврси управо то балансирање енергије које нам је тако потребно, него да направимо соларне електране исто на Ђердапу 3 и да направимо ветроелектране, јер је то јако ветровит део Србије“, рекла је Михајловић.

Министарка је рекла да Србија нема довољне количине угља за предстојећу зиму и да је и то последица лошег управљања.

„Ми ни овог треутка немамо довољне количине угља, и вероватно ће то да траје“, навела је Михајловић и додала да ситуацију треба анализирали, али да је у питању лоше управљање и изостанак улагања и отварања новиух поља.

Што се тиче процеса диверзификације, министарка је рекла да је важно то што је интерконектор Ниш – Димитровград у изградњи, и да иако се Србија у наредним годинама неће одрећи руског гаса, важно је да се праве и друге опције у повезивањем са земљама у региону.

„Србија има два правца али само једног добављача, сада водимо разговоре са Азербејџаном да следеће године када интерконекција Ниш Димитровград буде готова Србија може себи да обезбеди најмање 30 посто наших потреба. Наше потребе су негде 3,2 милијарде метара кубних гаса годишње, и неких 30 , 40 посто да можемо да добијемо из Азербејџана. Сад се закупљују капацитети за наредну годину“, рекла је Михајловић.

Она је закључила и да је важно да Србија постане транзитна рута за гас.

„Ми смо на позицији да ако се не повежемо са регионом и не будемо та транзитна рута у гасу Србија заиста поново може да буде изопштена, и то је оно против чега се ја суштински борим. Мислим да ми морамо са свима да се повежемо“, закључила је министарка.

DW: Nemačka na pragu recesije?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке