Почетна > Свет
Свет

Кина не одговара на позиве министра одбране САД

Највиши кинески војни званичници нису одговорили на више овонедељних позива својих америчких колега у јеку кризе на Пацифику изазване посетом председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, потврдила су три добро упућена извора блиска америчкој администрацији.
Фото: Pixabay/ PublicDomainPictures

У тренутку док кинеске оружане снаге настављају да лансирају бојеве ракете у маневрима ратне морнарице и ратног ваздухопловства у водама око Тајвана, Пекинг игнорише позиве министра одбране САД Лојда Остина и начелника здруженог генералштаба америчке војске генерала Марка Милија, преноси портал „Политико“.

„Секретар (Лојд Остин) је више пута наглашавао важност отворених линија комуникације са кинеским војним руководством да бисмо могли да избегнемо било какве погрешне процене“, подсетио је Тод Бресил, вршилац дужности секретара за штампу Пентагона.

Званичници и политички аналитичари упозоравају да је „ћутање Кине кратковидан и непромишљен потез који повећава ризик од ескалације у већ иначе напетој ситуацији“.

„Ако (кинеска војска) делује агресивније у непосредној близини америчких снага, ови механизми комуникације би нам били потребни још више како бисмо могли да обезбедимо безбедно оперативно окружење“, рекао је Ренди Шривер, који је у Трамповој администрацији био највиши званичник Пентагона за америчку политику у Азији.

Шривер истиче да амерички војни лидери настоје да одрже отворене линије комуникације чак и са потенцијалним противницима као што је Кина како би спречили инциденте и погрешне процене који би могли да се претворе у отворени сукоб.

Кина је јуче саопштила да затвара одређене званичне канале за комуникацију са високим америчким војним команданатима као и обуставља разговоре о поморској безбедности, али ово саопштење се не односи изричито на америчке колеге Остина и Милија.

„Отворене линије комуникације су важне, јер помажу да се смањи ризик од погрешних прорачуна и перцепције. Када имате концентрацију оволиког војног хардвера у одређеној области добро је, а посебно сада, да линије комуникације буду отворене“, рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби и указао да је ризик од избијања инцидента све већи откако је Кина појачала своје војне активности у Пацифику, посебно у Источном и Јужном кинеском мору.

Како наводи Политико, кинески авиони и бродови су узнемиравали пилоте САД и савезника, чак су у јуну извели „небезбедно“ пресретање америчког авиона за специјалне операције Ц-130.

„Сматрамо да је затварање војних комуникационих канала на било ком нивоу и било ком обиму у време трајања кризе неодговоран поступак“, рекао је Кирби.

Peking: Međunarodna zajednica mora odgovoriti na pritiske SAD

 

Преузмите андроид апликацију.