Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Савети за савршено печење: Како припремити младу јагњетину?

Без печене јагњетине тешко је замислити веће славље у кругу породице и најближих пријатеља. Најбоље од свега, овај комад меса није тешко припремити код куће.
Фото: Pixabay/Shutterbug75 

Под појмом „младо јагње“ подразумева се месо ове животиње не старије од три месеца, које карактерише меко ружичасто месо и бела маст. Најбоља јагњетина је она која се храни ароматичним биљем и пасе у близини морске обале.

Ако добијете лепо парче јагњетине, припремите га користећи следеће савете:
 Маринирајте у мирисним зачинима

Јагњетина има опојну арому која се делимично може неутралисати белим луком и рузмарином. Вече пре печења исећи нежну кожу овог меса и натрљати га сољу, домаћим маслиновим уљем, комадићима белог лука и мало рузмарина. Оставите да се маринира у фрижидеру. Не претерујте са рузмарином! Ова медитеранска биљка има јак мирис који би могао да надјача цело јело ако њоме прекријете месо. За парче од неколико килограма меса биће довољне две гранчице рузмарина.

Пеците „топло“ месо

Извадите месо из фрижидера најмање сат времена пре печења и оставите да се загреје на собној температури. Тако ћете избећи „шок” који месо доживи када га из хладне средине пренесете у топло окружење попут рерне, а печено месо ће имати лепшу боју.

Не претерујте са топлотном обрадом

Најравномерније печено јагњеће ћете добити ако га окренете на ражњу. Ако нисте у могућности да га тако припремите, можете га испећи и у рерни. Опште правило је да се месо пече око сат времена по килограму меса, али је боље да се дуже обрађује на нижој температури него да се скрати, али се месо суши.

Намазати јагњетину

Маринирани јагњећи бут можете ставити у рерну и пећи неколико сати без потребе да га проверавате. Међутим, сочније месо ћете добити ако га сваких пола сата полијете комбинацијом домаћег уља, зачина и воде. Током печења посуду покрити јагњећим поклопцем или алуминијумском фолијом како би се сви укуси у месу концентрисали, али и да би се добио ефекат меса печеног испод рерне.

Послужите са стилом

Младо јагње се најчешће служи са кромпиром печеним у масти ове животиње или са коренастим поврћем. Одлично се слаже са младим луком, грашком и боранијом, као и сосом на бази црног вина и нане. Ако желите да унесете префињеност у процес печења јагњетине, можете изабрати и печење јагњећих котлета или чорбе од комада.

Recept dana: Salata sa kukuruzom

Преузмите андроид апликацију.