Почетна > Србија
Србија

Етно камп старих заната у Руском Селу

Етно камп старих заната одржава се 22. пут на простору Удружења „Торонтал“ у Руском Селу надомак Кикинде.
Фото: РТВ/Лидија Вучковић

Око осамдесеторо деце основношколског узраста тако се упознаје са већ заборављеним вештинама веза, ткања, резбарења и грнчарства, па тако барем једну недељу распуста проводе без мобилних телефона и рачунара, дружећи се кроз учење.

Звуци чекића и длета више од двадесет година током летњих дана испуњавају простор рускоселског „Торонтала“. Ту су и разбој и вуница, а посла се лако хватају све генерације и оба пола. Многа деца нису први пут на Етно – кампу, а у њему уживају из више разлога.

Етно камп старих заната организован је 22. пут, а учесници су деца узраста од седам до 15 година из Руског Села, Кикинде, као и из других војвођанских места и из иностранства. Већ две деценије, циљ окупљања је очување заборављених вештина.

„У времену мобилних телефона и рачунара најмање времена посвећујемо нашој традицији, обичајима и култури. Треба да и мањиски и већински народни обрате више пажње да се традиција и обичаји сачувају“, Шандор Талпаи, председник Удружења „Торонтал“.

Осим старих заната, у Етно кампу у „Торонталу“ играју се и игре које памте старе генерације. Камп се организује уз подршку града Кикинде, МЗ Руско Село и Националног савета Мађара.

Integrisani nacionalni plan za energetski bezbednu Srbiju i zdravu životnu sredinu

Преузмите андроид апликацију.