Почетна > Србија
Србија

Вучић: Не смемо и нећемо да ћутимо о Старом сајмишту

Ми народи и грађани Србије и потомци жртава не можемо, не смемо и нећемо више да ћутимо о „Старом сајмишту“, јер починиоци зла на том месту имају разлога да крију истину, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Он је рекао да је логор „Старо сајмиште“ затворен крајем јула 1944. и да је од краја Другог светског рата, у тренутку када је НДХ де факто престала да постоји на овим просторима, све до данас истина о овом логору била сахрањена, како је истакао, под тешким наслагама заборава.

„Данас на 78. годишњицу укидања логора ми га коначно, неко би рекао фигуративно, а ја бих рекао и стварно – ослобађамо. Почињемо да обнављамо сећање на логор тако што почињемо да реконструишемо централну кулу, његов иконични симбол“, истакао је председник Србије.

Како је рекао, реконструкција централне куле је симбол решености и да реконструишемо сопствено колективно сећање.

„Она је тек прва од неколико изворних логорскигх зграда у којима ће бити успостављена два музеја меморијалног центра, посвећена двема фазама логора, а у којима ће се одвијати активности меморијалног центра: меморијализација логора и комеморација његових жртава, прикупљање и излагање грађе и научно истраживачка делатност, организвање изложби и едукативне активности“, навео је он.

Вучић је подсетио да су на том месту људи зверски пребијани, вешани и стрељани, али и умлирали од глади и болести и у „душегупкама“ одвођени у смрт.

Додао је да су одатле и депортовани у друге логоре смрти на „принудни рад“, од којег је већина и страдала.

„Тим и таквим жртвама је посвећен мемомрацијални центар Старо сајмиште који ће у име свих нас одати дужно поштовање без обзира на њихову националност веру, род или идеолошка опредељања. Свима њима заједничко је да су их нацисти, фашисти и усташе сматрали за смртне непријатеље и да су зато невини пострадали. Тако су наши џелати врло прецизно показали где стоје они, а где су стајали ти мирни и добри људи Београда и Србије без обзира на своју нацилналну припадност. И на ком исконском идеалу почива наша победа, а на чему је заснован и на чему почива њихов мрачни пораз“, нагласио је Вучић.

Ово је историјски веома важан чин, додао је Вучић и истакао да је поносан што је део генерације која је учестовала у ослобађању Старог сајмишта.

У Меморијалном комплексу „Старо сајмиште“ данас се обележава почетак извођења радова на реконструкцији Централне куле, објекта у којем је током Другог светског рата у два нацистичка логора страдало више од 6.500 Јевреја, око 10.000 Срба и више стотина Рома.

Počeli radovi na Centralnoj kuli „Starog sajmišta“

Преузмите андроид апликацију.