Почетна > Свет
Свет

Снажан земљотрес на Филипинима, срушене зграде, има жртава

Снажан земљотрес јачине 7,1 степен по Рихтеру погодио је данас филипинско острво Лузон, саопштила је Геолошка служба САД, изазвавши велику штету на једној болници и више зграда на северу земље, а повређена је најмање једна особа, јавиле су агенције.
Фото: Танјуг/AP/Harley Palangchao

За сада нема извештаја о евентуалним жртвама потреса чији је епицентар био на око 11 километара југоисточно од града Долореа и на дубини од 10 километара, јавио је Ројтерс.

Према извештајима локалних власти, једна болница у покрајини Абра је евакуисана пошто се део објекта срушио, али том приликом није било повређених.

Једна старија особа је повредила ногу и пребачена је у болницу, рекао је за АП Михаел Бриљантес, представник локалних власти у граду Лагангиланг, у Абри, који је близу епицентра.

Бриљантес је казао да многе куће и зграде имају пукотине на зидовима, а да су се неке срушиле.

Најмање две жртве земљотреса на Филипинима

Најмање две особе су погинуле, а више десетина је повређено у снажном земљотресу јачине 7,1 степени по Рихтеру који је данас погодио Филипине и довео до мањих клизишта и рушења више зграда.

Епицентар земљотреса је био у тешко погођеној планинској провинцији Абра, а погинуле су две особе, које су затрпане у рушевинама, изјавио је Ренато Солидум, шеф филипинског Института за вулканологију и сеизмологију и додао да је потрес изазван померањем тла у локалном раседу на дубини од 25 километара, преноси АП.

У Абри је повређено најмање 25 људи, који су се углавном налазили у болницама, саопштили су званичници.

По речима званичника, оштећене су многе куће и зграде.

Председник Филипина Фердинанд Маркос млађи, који је преузео дужност пре мање од месец дана, планира да отпутује у Абру и да се састане са људима погођеним земљотресом и локалним званичницима, наводи АП.

У тропској олуји на Филипинима најмање 28 мртвих

Преузмите андроид апликацију.