Početna > Kulturna scena

Kulturna scena Novi Sad

Završnica projekta „EkOtisak“, izložba i programi

Kao završnica projekta “EkOtisak“ u okviru manifestacije art+science, umetnost i nauka, i programskog luka “Dunavsko more “Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022″, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu otvorena je izložba “Priroda budućnosti“, a na Štrandu programi ”Klimatska kapsula” i “Ekotopije”.
Foto: Prt.Sc/Facebook/art+science

Kroz projekat „EkOtisak“ Centar za promociju nauke iz Beograda u saradnji sa partnerima Filozofskim fakultetom i Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i organizacijom Zeleni Sad realizovali su aktivnosti spajajući nauku i umetnost, programom posvećenim klimatskim izazovima i multidisciplinarnim istraživanjima na tom polju.

Na izložbi „Priroda budućnosti“ predstavljeno je 6 radova domaćih i međunarodnih autora. Radovi predstavljaju različite poglede na temu vode, vazduha, klimatskih promena, zagađenja, biodiverziteta i uticaja na životnu sredinu koristeći savremene umetničke prakse i relevantna naučna znanja i metode.

Prema rečima selektora programa art+science Dobrivoja Lale Erića izložba kroz spoj umetnosti i nauke na specifičan način približava različite aspekte kompleksnih procesa u vezi sa klimatskom krizom.

Na otvaranju programskog luka “Dunavsko more“ Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. na novosadskom Štrandu, kao deo projekta „EkOtisak” predstavljena je „Klimatska kapsula“.

“Želeli smo da napravimo premijeru klimatske kapsule u Novom Sadu i da prikažemo jedan inovativan sadržaj, nastao kroz saradnju naučnika i umetnika, koji prikazuje kako će naša budućnost izgledati 2057. godine ukoliko ne budemo uradili ništa po pitanju klimatskih promena”, kaže Marjana Brkić iz Centra za promociju nauke.

Nakon Novog Sada projekat će biti nastavljen i mi ćemo ga menjati i dalje razvijati, a plan je da sa klimatskom kapsulom putujemo u 10 zemalja regiona do 2025. godine dodaje Marjana Brkić.

Projekat „Ekotopije“ realizovala je grupa mladih autorki pod mentorstvom Katedre za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Sa studentkinjama Akademije umetnosti ostvarili smo saradnju gde su one kroz specifičan rad pokušale da odgovore na pitanja u vezi budućnosti i klimatskim promenama i kroz rad „Ekotopije“ pruže neke alternative i moguće odgovore objašnjava Bojan Kenig iz Centra za promociju nauke.

Cilj projekat „EkOtisak“, koji CPN realizuje od septembra prošle godine sa novosadskim partnerima, je menjanje navika i svesti građana i uspostavljanju novih kulturnih obrazaca i klimatsko svesnih oblika ponašanja. U okviru projekta organizovane su edukativne radionice u cilju razmene znanja na temu ugljeničnog otiska u kontekstu klimatskih promena.

Jedna od aktivnosti projekta „EkOtisak“ je anketa o našim svakodnevnim navikama i kako se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako od nas ostavlja na planetu.

U zgradi Rektorata postavljena je i edukativno-informativna tačka susreta “Eko-punkt”, gde građani imaju priliku da nauče više o ekološkom i ugljeničnom otisku i kako oni mogu doprineti zaštiti životne sredine.

Programi na Štrandu traju do kraja jula a izložba “Priroda budućnosti” otvorena je u Rektoratu Univerziteta do 7. avgusta.

Stručno vođenje kroz izložbu San neolitske noći

 

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake