Почетна > Свет
Свет

Број електричних возила порашће пет пута на глобалном нивоу до 2025. године

Према анализи консултантске куће ,,BloombergNef“, број електричних возила глобално повећаће се чак пет пута до 2025. године. Развој електромобилности предводе двоточкаши, троточкаши и аутобуси, али комбији и камиони озбиљно каскају.
возила
Фото: Pixabay/Joenomias

Продаја електричних возила се током прошле године и више него удвостручила поставивши нови рекорд – продато је 6,6 милиона модела на потпуно електрични или хибридни погон. Према проценама Међународне агенције за енергетику, сада се на недељном нивоу прода више електричних аутомобила него у току читаве 2012. године, а у наредним годинама то ће се још убрзати.

Иако напредак на прву лопту звучи фасцинантно, пред друмским саобраћајем је дуг пут ка планираном достизању нето-нултих емисија до средине века, а из вида не можемо изгубити ни да, поред аутомобила, и друга превозна средства треба да пређу на електричну енергију или зеленије енергенте од нафте.

Консултантска кућа специјализована за енергетску транзицију у својој публикацији ,,Изгледи за електрична возила“ предвиђа да је потпуна декарбонизација копненог транспорта могућа у предвиђеном року и наглашава да се очекује да ће се број електричних возила повећати чак пет пута до 2025. године.

Ипак, неке категорије као што су комбији и камиони треба додатно погурати, док су за неке друге попут двоточкаша, троточкаша и аутобуса нето-нулте емисије доста извесније чак и из актуелне перспективе.

Повећање капацитета за производњу енергије из ОИЕ једини начин да се обезбеди сигуран и самодовољан електроенергетски систем, а да уједно чувамо животну средину.

Предстојећа револуција саобраћаја захтеваће најпре унапређење и појефтињење технологије. Такође је неопходно повећање броја електропуњача, па ћемо поред путева уместо пумпи све више наилазити на огромне станице за пуњење електричних возила од неколико мегавата као што је она која је недавно отворена у Оксфорду. Развој електромобилности на копну предводе Кина и Европа – електрична енергија већ одмењује 1,5 милиона барела нафте дневно.

Чак и ако власти не доносе нове подстицајне регулативе већ пробој електричних аутомобила на путевима буде препуштен искључиво силама технологије, економије и тржишта њихов број ће се у наредне три године увећати на 77 милиона, а до краја деценије на 229 милиона. Закључно са крајем 2021. године било их је око 16 милиона, те је очекивано повећање заиста похвално.

Počinje izgradnja prve bifacijalne solarne elektrane u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.