Почетна > Свет
Свет

Моравјецки уверава да ће Пољска на зиму имати гаса и угља

У време растућег незадовољства због високе инфлације и несташице угља за грејање, пољски премијер Матеуш Моравјецки данас је покушао да увери јавност да је у току прикупљање неопходних залиха природног гаса и угља, јавља АП.
Фото: PrtSc/DW News/YouTube

Премијер Моравјецки приписао је проблеме петомесечном рату у Украјини, рекавши да ће главна владајућа странка у земљи, Право и правда, „учинити све да прилагоди енергетску стратегију временима рата“.

„Ми ћемо се носити са последицама рата у Украјини, као и са инфлацијом“, оценио је Моравјецки говорећи у парламенту.

Ово питање је од кључног значаја за десничарску владајућу коалицију коју предводи Право и правда, а како расте незадовољство јавности, истраживања јавног мњења показују да би могла да изгуби парламентарну већину на изборима следеће године, наводи АП.

Америчка агенција истиче да је стопа инфлације у Пољској достигла 15 одсто у јуну, што је највише у последњих 25 година, док су у небо скочиле цене гаса, а посебно угља, која је утростручена последњих месеци јер је увоз смањен због санкција Русији.

Зато је пољска Влада увела ниже, регулисане цене за домаћинства и недавно наложила неким државним енергетским компанијама да хитно купе угаљ за појединачне кориснике, јер већина угља који Пољска производи иде за потребе индустрије.

Fezer upozorila na moguće tenzije zbog rasta cena i korone u Nemačkoj

 

Преузмите андроид апликацију.