Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Храна за мозак: Намирнице које побољшавају памћење и концентрацију

Поједине намирнице садрже нутритијенте које могу стимулисати и ојачати когнитивне функције попут памћења и концентрације.
Фото: Pexels/George Milton

Научници су издвојили 5 намирница за које сматрају да су идеална „храна“ за мозак:

1. Ораси

Ораси и орашасти плодови садрже здраве масти. Монозасићене масне киселине могу позитивно утичу на памћење. Али, и код уноса ових намирница не треба претеривати. Препоручена дневна доза је 13 грама. Треба да имате на уму да су орашасти плодови висококалорични.

2. Црна чоколада

Чоколада са високим процентом какаа побољшава доток крви у мозак, смањује ниво стреса и препоручује се људима који имају трему. Једно истраживање је показало да људи који једу чоколаду барем једном недељно били су бољи на тестовима когнитивних способности од оних који ретко у њој уживају.

У студији, објављеној у часопису „Appetite“ учестовало је 968 људи у доби од 23 до 98 година. Научници верују да би редовно узимање какао флаванола могло бити један од неколико чинилаца који објашњавају когнитивне добробити које пружа чоколада.

3. Лосос

Лосос у себи садржи висок процент добрих масти, што га чини изврсним извором витамина Д. Једна порција лососа обазбедиће вам око 80 % дневне препоручене количине витамина Д. Одличан извор витамина Д, омега-3 и других масних киселина, лосос помаже у смањењу крвног притиска и подржава здравље срца.

Истраживање је показало благодати омега-3 масних киселина у решавању анксиозности, депресије и потенцијалном помагању у побољшању менталног здравља жена средњег века.

4. Боровница

Боровница јача кости, побољшава вид, одржава концентрацију, јача мозак. Регенерише кожу и снижава повишен шећер у крви. Боровница је један од највећих природних антиоксиданата и у свом саставу садржи велику количину витамина, минерала и олигоелемената.

Као воће богато антиоксидантима, боровница успорава старење целог тела, па је без претеривања можемо назвати еликсиром здравља и младости.

5. Броколи

Поврће које одликује мало калорија и масноћа. Садржи витамин К који је изузетно важан за когнитивне способности. Поред тога садржи и холин, натријум и фолну киселину који позитивно утичу на процес памћења.

Поред позитивног деловања на мождани систем, има сјајан ефекат и на кардиоваскуларни, имунолошки и систем за варење.

Semenke imaju najveću moć za srce, jedna vrsta zamenjuje meso

Преузмите андроид апликацију.