Početna > Život i stil
Život i stil

Sve što treba da izbegavate kada sednete za volan

Visoke temperature, alkohol, nedozvoljene supstance i određene droge imaju značajan uticaj na vožnju. Faktorim koji odvlače pažnju na koje se mora obratiti pažnja pre nego što sedne za volan.
Foto: Pixabay/Pexels

Toplota dovodi do pada krvnog pritiska, a usled znojenja iz organizma se gube tečnost i so. Ova kombinacija može dovesti do vrtoglavice, umora, glavobolje i gubitka svesti.

Ako se kombinuje sa hroničnim stanjima tela i uzimanjem lekova, onda situacija može biti još ozbiljnija.

Generalno se pokazalo da visoke temperature dovode do iskustva opšte nelagodnosti i neprijatnosti.

Takvo stanje tela posledično može dovesti do smanjenja pažnje, posebno perifernih signala. Opšti savet je mirovati, redovno uzimati terapiju zbog prisustva hroničnih bolesti, piti tečnost i isključiti alkohol iz upotrebe, jer je diuretik i dovodi do dehidracije.

Nedostatak sna i mikrospavanje

Generalno, nedostatak sna dovodi do usporenih psihomotornih reakcija,  neispavan vozač više biti fokusiran na svoje stanje i na to da ne zaspi za volanom, a manje na situaciju u saobraćaju.

Fokusirajte se na sopstveni nedostatak sna kada vozite nešto što vas može umoriti i dovesti u opasnost. Nedostatak sna takođe može dovesti do fenomena mikro-sna. Mikrosan je gubitak svesti u trajanju od manje od jedne sekunde do nekoliko minuta, a tada osoba ne spava u uobičajenom smislu, ali nije ni budna.

Gubitkom svesti čovek gubi i kontrolu nad vozilom i saobraćajnom situacijom. Treba imati na umu da i manje od jedne sekunde gubitka svesti za volanom može biti pogubno za vozača i ostale učesnike u saobraćaju.

Alkohol

Kozumacija alkohola slabi obradu vizuelnih informacija, pažnju, apstraktno rezonovanje i vizuelno-motoričku koordinaciju. Uobičajeno je pogrešno shvatanje da ljudi „voze bolje“ ili „voze jednako dobro“ pod dejstvom alkohola. Nalazi pokazuju da kada su u srednjem stepenu alkoholisanosti, vozači procenjuju da je pijanost manja nego što jeste, a sebe smatraju sposobnijim za vožnju nego što zapravo jesu. Ona navodi da je ovakva percepcija prilično opasna jer narušava stvarnu sliku, a samim tim i procenu saobraćajne situacije.

Energetski napitak ne sme da bude zamena za san

Energetska pića sadrže visoku koncentraciju šećera i kofeina, višestruko više od kafe. Oni momentalno podižu budnost i raspoloženje, ali imaju kratkoročni efekat, jer u njima nema drugih sastojaka, na primer proteina, koji bi delovali na dugotrajnije održavanje nivoa energije. Energetska pića nam daju energiju bez pokrića. Umorni organizam sa prividnom snagom koju je dobio od napitka suočava se sa naporom za koji nije spreman. Zato energetski napitak nikada ne sme da bude zamena za san, pogotovo ne u vožnji. Konzumacija energetskih napitaka u kombinaciji sa alkoholom posebno opasna, jer dovodi do pojačane aktivacije organizma, a smanjene mere predostrožnosti. Drugim rečima, potrošač je tada u većem riziku da se uključi u različita rizična ponašanja, kao što je brza i nesigurna vožnja. Posebno je zabrinjavajuće što je upravo ova kombinacija pića trend među mladima.

Šta još treba izbegavati?

Najčešći faktor koji ometa vožnju u današnje vreme je mobilni telefon. Distraktori mogu biti i različiti fizički osećaji zbog gladi, žeđi, bola, nedostatka sna, ali i preplavljenost osećanjima i nemogućnošću vozača da se sa njima izbori u vreme vožnje.

Zašto se ne preporučuje spuštanje roletni tokom dana?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake