Сардине су изузетно здрава намирница, а реч је о риби из породице харинга
Ова нутритивно богата риба препуна је протеина, а ту су и омега 3-киселине које балансирају холестерол у крви и делују противупално, као и витамини Б групе који се такође налазе у великим количинама у сардинама, посебно витамин Б12.
Сардине су одличан извор витамина Д и калцијума, а садрже значајне количине фосфора, гвожђа, селена, магнезијума и јода.
Пошто се сардине хране планктоном и налазе се на дну ланца исхране у мору, стручњаци истичу да се, за разлику од неких других врста риба, у сардинама не акумулирају тешки метали попут живе.
Из тог разлога се препоручује што чешће конзумирање ове рибе, а њена предност је што се брзо и лако припрема, а цена је прихватљива. Печене или конзервисане сардине и слани филети одлично се слажу са, на пример, поврћем у салатама, али и са кромпиром и тестенином
Преузмите андроид апликацију.