Јаја су одличан доручак и састојак који помаже у припреми разних јела и колача.
Садрже протеине, масти, витамине Б и Д, а такође су и укусни. Једноставно, сваки фрижидер их мора имати. Вероватно знате како да припремите јаја на различите начине, али да ли знате колики им је рок трајања? То јест, колико дуго су јаја безбедна за употребу?
Добра вест је да не морате да се придржавате датума написаног на паковању, јер јаја могу трајати много дуже.
Поред тога, постоје начини да сами проверите да ли су и даље безбедни за употребу.
Колико дуго могу трајати јаја?
Према неким препорукама, јаја треба да употребите у року од три недеље након куповине. Али шта ако се не сећате када сте их купили? Наиме, постоји разлика између појмова „најбоље до” и „користити до” (или „искористити до”). „Најбоље до“ значи да ће намирница имати најбољи квалитет (у овом случају јаја) и најбољи укус до тог датума. Другим речима, можете користити храну након тог датума ако не приметите да се покварила. Нису опасни за употребу. „Рок трајања“ или „употреба до“ односи се на безбедност хране и представља период након којег не би требало да конзумирате храну ни под којим околностима. То су обично кварљиве намирнице које могу представљати опасност по здравље.
Како знате да ли су јаја још добра?
Најбољи начин да утврдите да ли је јаје покварено је да га пажљиво прегледате. Проучите то – покварено јаје може споља изгледати знојаво или чак лепљиво. Такође може имати ружичасто беланце када га разбијете, што указује на присуство бактерија. Ако приметите било какве промене, баците их. Помиришите – ако јаје смрди након што га разбијете, не оклевајте, баците га.
Тест плутања – како јаје стари, влага излази кроз љуску и улази ваздух. Да бисте тестирали јаје (неразбијено), ставите га у посуду са водом. Ако плута, старо је. Ако потоне, свеже је. Међутим, старо не значи да је покварено. Можете га користити ако га разбијете и не смрди. Такође, важно је знати да кување неће смањити мирис или лош укус. Да, неке бактерије ће нестати, али ваше јаје неће имати добар укус. Једно је важно знати: иако се јаја могу покварити у фрижидеру, не морате да бринете о салмонели. Патоген којег се највише плашимо је Салмонела Ентеритидис, али не расте испод 7 степени.
Контаминација се дешава унутар јајета, тако да када је тамо, ништа је не може променити. Другим речима, колико дуго је јаје било у фрижидеру неће играти улогу у развоју салмонеле.
Према прегледу из 2009. године, салмонела се развија унутар беланца, жуманца и љуске.
То изазива изузетно непријатне симптоме као што су:
- грознице
- мучнина
- повраћање
- грчеви
- дијареја
Ако сумњате на ову врсту инфекције, одмах се обратите лекару.
Како јаја могу дуже да издрже у фрижидеру?
У ствари, постоје трикови које можете користити. Проверите датум пре него што их купите. Можда купујете јаја на распродаји или још нисте обратили пажњу, али је важно да проверите када могу да се користе или када су упакована. Нема смисла да их купујете на распродаји ако ћете бацити половину кутије. Такође, отворите кутију и уверите се да су сва јаја нетакнута.
Правилно чувајте јаја. Када их купите, одмах их ставите у фрижидер. Такође, држите фрижидер на температури испод 4 степена. Никада не остављајте јаја ван фрижидера дуже од два сата, ово је најбољи начин да избегнете развој бактерија. Чувајте их у картону и не стављајте их на врата, јер је то најтоплији део фрижидера.
Da li znate zašto kasirke u prodavnicama otvaraju kutije za jaja?
Преузмите андроид апликацију.