Почетна > Србија
Србија

Позитивне оцене представника ,,DG NEAR“ за пројекте изградње гасних интерконекција

Шеф Одсека за Србију у Генералном директорату Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу ,,DG Near“ Мајкл Милер посетио је Министарство рударства и енергетике где је са представницима Министарства разговарао о енергетској транзицији Србије, пројектима важним за повећање енергетске безбедности и реформама енергетског сектора које су део преговора о приступању ЕУ.
интерконекција
Фото: PrtSc/Министарство рударства и енергетике

Представници Министарства информисали су Милера о актуелној ситуацији у енергетском сектору где је тежиште на изградњи нових енергетских капацитета, већем коришћењу ОИЕ и диверзификацији у области снабдевања гасом. На састанку је речено да ће изградња гасовода Ниш-Димитровград омогућити Србији да добија гас и од других снабдевача, из Азербејџана и LNG Терминала у Грчкој, као и са Средњег и Блиског Истока, а да је у плану изградња и нових интерконекција са Северном Македонијом, Хрватском и Румунијом.

Милер је истакао да су главне теме његове посете Србији приоритети ЕУ и Србије у оквиру 4. кластера у преговорима о приступању ЕУ о Зеленој агенди и одрживом повезивању и о подршци ЕУ Србији у области енергетске сигурности и преласка на зелену енергију.

Повећање капацитета за производњу енергије из ОИЕ једини начин да се обезбеди сигуран и самодовољан електроенергетски систем, а да уједно чувамо животну средину.

На састанку је разговарано и о процесу израде Интегрисаног националног плана за климу и енергетику, планираним пројектима, као и реформама у енергетском сектору, укључујући спровођење Плана активности на реорганизацији ЈП ,,Србијагас“.

Посебно су позитивно оцењени пројекти изградње гасних интерконекција, добар напредак у изради стратешких докумената, као и планирани пројекти који укључују коришћење зеленог водоника.

Počinje izgradnja prve bifacijalne solarne elektrane u Srbiji

 

Преузмите андроид апликацију.