Само у Америци сваке године од кардиоваскуларних болести умре више од 600.000 људи – што је водећи узрок смрти и мушкараца и жена, наводи Центар за контролу и превенцију болести.
„Ако одете у делове света у којима нису били изложени западњачком начину живота, што значи седелички начин живота и конзумација прерађене хране, болести срца врло су ретке“, рекао је Фриман.
Ипак, можда није увек могуће уклонити проблематичну храну па су умереност и контрола порција кључне.
„Не постоји храна која ће вам спасити живот… И не постоји она која ће вас убити. Реч је о равнотежи“, рекла је др Шерон Хајес, професор кардиоваскуларне медицине.
Како би вам помогли да схватите које су намирнице непожељне, издвојили су неке од њих.
1. Кобасице и остало прерађено месо
Хајес је вегетаријанка. Пре 25 година престала је да једе животињске беланчевине и раније је избегавала прерађено месо јер је богато калоријама, засићеним масноћама, соли и другим додатим састојцима.
„Светска здравствена организација утврдила је да конзумација прерађеног меса узрокује рак“, истакао је Фриман.
2. Чипс од кромпира и остале прерађевине
Клоните се малих кесица сланих, хрскавих угљених хидрата које видите у аутоматима, саветовали су лекари.
Хајес се слаже с многим нутриционистима да су угљени хидрати – који се налазе у чипсу, хлебу и крекерима – већи проблем од масти.
3. Дезерти
„Уживање у додатим шећерима у врло ограниченим количинама, ако су вам уопште потребни“, напоменуо је Фриман.
Што се тиче посластица попут пита, сладоледа и бомбона, Хајес каже да их једе максимално једном недељно.
4. Превише протеина
„Неретко се догађа да људи конзумирају двоструко више протеина него што им је потребно у једном дану, а то оптерећује бубреге и може узроковати различите проблеме“, рекао је Фриман.
5. Брза храна
Иако неки ресторани брзе хране нуде опцију здравијих оброка, лекари се слажу како ни они нису идеалан одабир.
6. Енергетска пића
Фриман је рекао да их избегава јер садрже додати шећер, плус састојке који потенцијално могу да изазову проблеме попут високог крвног притиска или аритмије.
„То не значи да треба у потпуности да избегавате кофеин. Сасвим је здраво свакодневно попити чај или кафу, али у умереним количинама“, рекао је.
Само припазите шта стављате: – црна кафа може се претворити у калоричну бомбу ако јој додате шећер, шлаг, карамелу и друге додатке.
Nutricionisti otkrili: „Samo jedan način ishrane je zdrav posle 50. godine“
Преузмите андроид апликацију.