Доручак без угљених хидрата или са смањеним уделом може се направити врло лако. Важно је правилно комбиновати храну како би се задовољио унос нутритивно богатих намирница, а потребно је и мало креативности у кухињи.
Познато је да је доручак најважнији оброк у дану, а многи га прескачу јер немају времена или зато што немају појма шта да једу чим се пробуде. Међутим, без обзира да ли сте на одређеној дијети или једноставно желите да добијете више протеина ујутру, постоји много идеја како лако направити доручак без угљених хидрата или доручак са веома малим садржајем угљених хидрата. Доносимо неколико идеја.
Јаја
Јаја можете припремити на било који начин, у зависности од ваших преференција. Ако правите омлет, можете додати и шунку и поврће по избору, попут паприке или спанаћа. Од јаја можете направити и фритуле, где можете додати и разно поврће, семенке, грчки јогурт и зачине по жељи. Добра опција је једноставно кувано јаје са додатком шунке или кобасице.
Пуњена паприка
Паприке прво треба опрати и исећи на пола, уклонити петељку и семе. Затим се у бибер сипа јаје, тако да на око личи на јаје, додају се зачини, а може се додати и шунка или сланина. Овако припремљена паприка се пече у рерни док јаја не буду готова, око 20 минута.
Шунка пуњена јајима
Прво је потребно јаја у чинији добро умутити виљушком, а затим их пропржити у тигању на уљу или путеру уз стално мешање како би се добила умућена јаја. После три минута може се додати чедар сир, спанаћ или паприка. Када су јаја готова, ставите их у средину растворене шунке. Исти поступак се понавља на неколико комада шунке. Шунка се затим умотава и ставља у посуду за рерну, једну поред друге, након чега се пече у рерни око пет минута.
Чиа пудинг
Чиа семенке су добар извор омега-3 масних киселина, а могу бити и састојак колача и многих здравих десерта. Тако да лако можете направити пудинг са њима. Пре свега, важно је да их оставите преко ноћи у млеку или води у фрижидеру, да набубре и направе пудинг. 40 грама чиа семенки прелијте са 240 милилитара млека и додајте пола кашике меда, а по жељи се може додати и какао. Све се измеша и стави у фрижидер. Следећег јутра на врх се могу додати ораси или воће по жељи.
Авокадо
Авокадо се може додати сваком доручку, а садржи низак удео угљених хидрата. Авокадо се може направити у намаз, може се додати у облику соса, или се може само нарезати и јести као додатак салати или било ком јелу. Може се направити и пуњени авокадо. Авокадо преполовите, уклоните коштицу и мало га издубите. У насталу шупљину потом се сипа јаје, посоли и побибери и пече се у загрејаној рерни око 20 минута на 200 степени. Истовремено, у тигању се пржи сланина која се касније додаје у печени авокадо.
Закључак
Доручак без угљених хидрата или са смањеним уделом може се направити врло лако. Важно је правилно комбиновати храну како би се задовољио унос нутритивно богатих намирница, а потребно је и мало креативности у кухињи. За припрему одређеног доручка потребно је свега неколико минута до пола сата, а може се направити и већа количина како би остатак понео на посао или у школу.
Koliko dugo gotovi obroci mogu da traju u frižideru? Obratite pražnju pre odlaganja
Преузмите андроид апликацију.