Почетна > Бизнис
Бизнис

Годишња инфлација у Словенији достигла 10,4% у јуну

Стопа инфлације у Словенији порасла је у јуну на 10,4 одсто на годишњем нивоу, што је за 2,3 процентна поена више у односу на мај, вођена растом цена нафтних деривата, хране и струје, саопштио је данас Завод за статистику.
Фото: Pixabay

На месечном нивоу, инфлација је у јуну износила 2,7 процената, преноси агенција СТА.

Расту инфлације на годишњем нивоу су највише допринеле више цене електричне енергије, природног гаса и других горива, са 2,1 процентних поена, при чему је гас поскупео за 49,4 посто, грејање за 43,6, а електрична енергија за 29,4 процента.

Следе веће цене нафтних деривата и хране, које су инфлацију повећале за 1,9 процентних поена. Цене свих врста течних горива су порасле за 54,6 одсто, при чему су аутомобилска горива и мазива поскупела за 34,5 процената.

У сегменту хране, где су цене порасле за 12,8 одсто у односу на јун 2021, највише су поскупели хлеб и производи од житарица, за 16,2 процента, и месо за 12,9 посто.

Истовремено, годишњу стопу инфлације су ублажиле за 0,2 процентна поена јефтиније услуге у сегменту комуникација, у којем су цене пале за 5,3 одсто.

Мерено хармонизованим индексом потрошачких цена, односно стандардом ЕУ, годишња инфлација у Словенији је у јуну износила 10,8 посто, наспрам 8,7 одсто у мају и 1,7 процената у јуну 2021. године.

Le Mer: EU će usvojiti minimalni porez i bez podrške Mađarske

Преузмите андроид апликацију.