Почетна > Свет
Свет

У администрацији САД дебата шта би била победа Кијева

Део званичника Беле куће сумња да ће Украјина икада моћи да поврати комплетну територију коју је изгубила од Русије у протекла четири месеца рата, чак и са тежим и модернијим оружјем које САД и њени савезници планирају да пошаљу, саопштили су извори из америчке администрације за Си-Ен-Ен.
Фото: Танјуг/AP/Markus Schreiber

Како се наводи, саветници америчког председника Џозефа Бајдена почели су интерну дебату како и да ли украјински председник Володимир Зеленски треба да промени своју дефиницију украјинске победе, у складу са могућношћу да се територија државе неповратно смањила.

Амерички званичници су нагласили за Си-Ен-Ен да ова песимистичнија процена не значи да САД планирају да изврше притисак на Украјину да учини било какве формалне територијалне уступке Русији како би окончала рат.

Такође, постоји нада да ће украјинске снаге успети да поврате значајне делове територије у вероватној контраофанзиви касније ове године.

Нису сви у америчкој администрацији толико забринути, пошто неки верују да би украјинске снаге поново могле да „пркосе очекивањима“, као што су то учиниле у првим данима рата када је одбијено руско напредовање на украјинску престоницу Кијев, наводи Си-Ен-Ен.

Medvedev: Naše protivmere mogu da preseku kiseonik Litvaniji

Преузмите андроид апликацију.