Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Ода радости на Петроварадину затворила Бетовен маратон

Спектакуларним извођењем Девете Бетовенове симфоније познатије као Ода радости, Београдска и Дортмундска филхармонија су под диригентском палицом Габријела Фелца под ведрим небом на новосадском Петроварадину окончале пројекат Бетовен маратон.
Фото: Танјуг/Андреј Пап

Скоро 7.000 људи уживало је у завршници најзначајнијег догађаја из културе ове године у Србији.

Уз две филхармоније вечерас су наступили и хор Словачке филхармоније солисти Ана Малеш Кутни, Михаил Зеленгер, Јанг Во Кин и Роберт Борк.

Бетовен маратон који је учинио Нови Сад европском престоницом класичне музике, завршен је ватрометом изнад Петроварадинске тврђаве.

Од 10 сати Београдкса и Дортмундска филхармонија одсвирале су осам симфонија у Градској концертној дворани у Новом Саду, а цео пројекат био је део програмског лука Тврђава Мира – Европска престоница културе.

Шеф диригент Габријел Фелц је за Танјуг је рекао да се данас у Новом Сад одиграва „уникатни културни догађај“.
Фото: Танјуг/Андреј Пап

„Данас славимо Бетовенову музику. Његова генијалност испунила је симфоније које је имала прилике да чује новосадска публика“ рекао је Фелц.

Након фантастичног успеха овог подухвата у Дортмунду, 19. јуна, „Бетовен маратон“ је доказао не само да је догађај године у свету класичне музике, већ и да мења стандарде извођачког и слушалачког искуства.

Поред тога што је подвиг за музичаре и Габријела Фелца који све симфоније диригује напамет, посебна кондиција се захтева и од слушалаца, у јединственој прилици да у истом дану види и чује целокупан развој генијалног ума Лудига ван Бетовена.

Од прве која траје око 30 минута, до 70 минута музике у последњој, оркестар кроз девет симфонија и визуелно расте.

Тако се од почетних педесетак музичара, кулминира до звучне експлозије од 200 извођача.


Koncert grupe „Obojeni program“ u Distriktu mira

Преузмите андроид апликацију.