Почетна > Србија
Србија

Пастор: Србија неће имати проблема у снабдевању енергентима

Споразум са Мађарском о складиштењу пола милијарде кубика гаса за Србију има стратешки значај, јер обезбеђује сигурност снабдевања, рекао је председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор.
Фото: Танјуг

Он је рекао да је рат у Украјини, који се дешава недалеко од нас, преокренуо ситуацију када је реч о обезбеђивању енергената и снабдевању намирницама.

„У оваквој ситуацији стратешки интерес је да буду обезбеђене основне ствари. Желим да подвучем и кажем да Србија неће имати проблема у снабдевању енергентима и основним намирницама. У том смислу је важан стратешки договор који је постигнут између Србије и Мађарске у погледу снабдевања енергентима“, рекао је Пастор за Панон РТВ.

Каже да се већ годинама уназад ради на физичком повезивању тих система.

Он је истакао да је у том смислу била важна изградња „Јужног тока“, којим кроз Србију гас стиже до Мађарске.

Овај систем може да се користи и у супротном смеру, односно уколико постоји неки проблем гас за Србију може да стигне и из Мађарске.

Осим тога, снабдевање Србије обезбеђено је и складиштем гаса од пола милијарде кубних метара који је Мађарска обезбедила. На тај начин, објаснио је Пастор, могу се стварати резерве гаса када се он мање троши у летњем периоду, и то при нижим ценама.

„Овде није реч само о гасу, већ о повезивању и потпуно новом облику сарадње и у погледу обезбеђивања електричне енергије. За Србију је то веома важно, јер овде у електроенергетском систему постоје проблеми које је потребно решити и сарадњом са Мађарском и Словенијом, односно читавим регионом, ствара се регионална струјна берза која је веома важна у погледу сигурности“, рекао је Пастор.

Он је истакао да је Србија међу првима замрзнула цене основних животних намирница.

„Сада код откупа пшенице видимо неку врсту двојаког односа, јер они који су пољопривредни произвођачи заинтересовани су за то да откупна цена буде што виша и да трговина житарицама буде слободна. Као потрошачи ми смо заинтересовани да то не буде тако, него под контролом. Ту је потребно наћи равнотежу и да држава пре свега обезбеди снабдевање сопственог становништва. Оно што је сигурно јесте да Србија неће имати проблема у обезбеђивању животних намирница“, рекао је Пастор.

 

Преузмите андроид апликацију.