Почетна > Србија
Србија

Зелена агенда и енергетска транзиција важан део евроинтеграција Србије

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Мехтилдом Версдерфер, заменицом директора Директората ЕК за енергетику, о процесу евроинтеграција Србије, енергетској транзицији, реформи јавних предузећа у енергетском сектору, инвестицијама у области ОИЕ, гасној диверзификацији и регионалном повезивању.
оие
Фото: Pixabay/knollzw

Михајловићева и Верздерфер разговарале су у Бечу пре почетка Осмог климатско-енергетског комитета Енергетске заједнице, којим потпредседница Владе Србије копредседава.

„Политика Владе је чланство Србије у ЕУ, европски пут је једини којим желимо да идемо и у складу са тим опредељењем донели смо и нови сет закона, укључујући први Закон о коришћењу ОИЕ, којим је створена могућност за изградњу нових капацитета и нове инвестиције, чиме доприносимо и смањењу емисија штетних гасова и повећању привредних активности. Зелена агенда и енергетска транзиција су важан део европског пута Србије и у процесу прикључења направили смо важне кораке, а усклађивање нормативног оквира је само почетак. Отварањем кластера 4 у преговорима са ЕУ, омогућићемо лакше и брже спровођење реформи у поглављима која су обухваћена овим кластером – енергетика, животна средина и климатске промене, транспорт и трансевропске мреже. Када је реч о енергетици, ми смо доношењем новог законодавног оквира направили основу за усклађивање са ЕУ регулативама. Посвећени смо и наставку и реформама у енергетици, укључујући и даље отварање тржишта, пре свега у гасном сектору. За нас су посебно важни гасне интерконекције и повезивање са државама у региону. Интерконекција са Бугарском је приоритет за нас, али и за регион и за ЕУ, јер ће омогућити и Србији и другим државама да смање зависност од једног добављача. Такође, у плану је и изградња нових интерконекција, са Румунијом, Северном Македонијом и Хрватском, као и складишних капацитета“, рекла је Михајловићева.

Pošumljavanje značajno za unapređenje kvaliteta vazduha

 

Преузмите андроид апликацију.