Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да се заштитите од екстремних врућина?

Расхладите свој дом, клоните се врућине, расхладите тело и пијте довољно течности, помозите другима – само су неке од препорука како да се заштитите од врућине.
Фото: Pixabay/geralt

За време врућина важно је придржавати се препорука локалних здравствених установа и поштовати Државни хидрометеоролошки завод, упозорење на топлотне таласе. 

Топлота може изазвати исцрпљеност и топлотни удар и може погоршати постојећа стања, као што су кардиоваскуларне, респираторне, бубрежне или менталне болести, а савете здравствених радника треба поштовати током великих врућина.

Грађанима се саветује да расхладе тело и пију довољно течности јер се знојењем губи више течности, што доводи до дехидрације. Препоручљиво је пити негазирану воду и нискокалорична пића без кофеина, алкохола и шећера.

Треба избегавати директно излагање сунцу у периоду од 10 до 17 часова, посебно деце, трудница, старијих, срчаних болесника и хроничних болесника, а људи који раде на отвореном треба чешће да се одмарају, склањају у хлад и пију воду на сваких 30 минута.

У најтоплијем делу дана треба избегавати излазак напоље и физичке послове, а препоручује се редовно коришћење производа са заштитним фактором.

Грађани треба да носе лагану лагану одећу од природних материјала и да штите главу од сунца, а простор у коме бораве треба да се хлади хладнијим ноћним ваздухом.

Током дана треба затворити прозоре и спустити ролетне и искључити што више електричних уређаја у дому. Посебно се упозорава да се деца и животиње не смеју остављати у паркираном возилу.

Plaža sa razglednica koju treba videti uživo bar jednom

Преузмите андроид апликацију.