Почетна > Србија
Србија

Путин је поредио ДНР и ЛНР са КиМ да покаже лицемерје Запада

Заменик председника Државне думе Русије Петар Олеговић Толстој изјавио је Русија није признала и неће признати незвисност Косова, које је би требало да остане у саставу Србије, и нагласио да су и данас Срби на Косову насилно отргнути од своје отаџбине.
Фото: Танјуг/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Ако се вратимо на речи Владимира Путина, који је признавање независности ДНР и ЛНР упоредио с правосудним преседаном у односу на Косово, то је било речено да би се показали двојаки стандарди и лицемерје Запада“, рекао је Толстој у интервјуу за Политику.

Срби на Косову су, како каже, данас насилно отргнути од своје отаџбине, а догадаји из 1999. године изазивају дубоку тугу, не само у српском народу, већ и међу Русима.

„Насилно раздвајање државе неприхватљиво је с било које тачке гледишта, ако га није покренуо сам народ и намера није потврдена на мирном народном референдуму, као што се десило у случају поновног уједињена Крима са Русијом“, рекао је он и нагласио да зато Русија неће признати Косово.

Посету министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, која није реализована и то што су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија затвориле небо назива детињаријом.

Жалосно је што се тиме задаје ударац пре свега Србији којој је заправо директно ускраћено вођење суверене политике, рекао је праунук једног од најпознатијих светских писаца и оценио да је то нечувено и неприхватљиво.

Олегович Толстој је на питање о рату у Украјини, рекао да је „данас већ јасно да је то битка колективног Запада против Русије, која се води на територији Украјине и на рачун живота Украјинаца“.

Додао је да је галвни разог денацификација , односно жеља да се заусатви ширење „смеђе куге“ у Украјни и зааштити руско становништво.

„Дакле, ово није локални сукох, већ сукоб две различите цивилизације, различите идеологије“, рекао је он и оценио да Украјина треба прва да буде иницијатор мировних преговора.

Према његовим речима, ако Кијев схвати целу катастрофу, сав цинизам онога што се дешава, схвате да их једноставно искоришћавају, све ће се решити брзо и без посредника.

Makron: Učinićemo sve da zaustavimo rusku vojsku u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.