Почетна > Свет
Свет

Тегелтија: Отворимо границе Отвореном Балкану

Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, који је у улози посматрача учествовао на самиту Отворени Балкан у Охриду, поручио је да треба отворити границе Отвореном Балкану, као и да он не жели да гледа како роба и камиони из БиХ стоје на границама, док они који припадају земљама ОБ несметано пролазе.
Фото: Танјуг/VIKTOR IRVIN IVANOV

Нико у БиХ нема право да наше грађане и нашу пословну заједницу доводи у ту ситуацију, истакао је је Тегелтија у интервјуу за Политику.

Каже да је Отворени Балкан одличан пројкат, иницијатива која пружа могућност да сами одлучујемо шта желимо и у којој нико никоме не намеће решења.

„Председник Вучић предложио је да заједнички формирамо један тим који ће се бавити проблемима и нудити заједничка решења за све земље ЗБ и да покушамо заједнички да делујемо. Предлог да заједнички анализирамо наше ресурсе енергената и хране и да једни другима помогнемо у том пројекту, знак је да ОБ нуди решења“, рекао је Тегелтија.

Како каже, ова иницијатива треба да унапреди пре свега економску сарадњу између наших земља.

„Када користи од тога буду видели и грађани и пословна заједница, онда ОБ може да постане све што ми желимо у овом тренутку“, поручио је Тегелтија.

Додао је да ће покушати још једном да члановима Председништва БИХ изнесе разлоге због којих БиХ треба да буде део ОБ.

„Поруке да треба да будемо део ове иницијативе које долазе из пословне заједнице много су гласније од немуштих изговора политичара који су супротног става“, рекао је Тегелтија.

Сматра да ћемо се када ова иницијатива у целости заживи много лакше кретати ка евроинтеграцијама, које су на крају кључни спољнотрговински интерес свих земаља ОБ.

Већина у БиХ апсолутно подржава ОБ и надам се да ће БиХ у веома кратком року постати део те иницијативе, навео је Тегелтија.

Каже да је његова основна порука за грађане Србије, Северне Македоније и Албаније да буду стрпљиви и да ће врло брзо имати прилике да се у вере у предности ове иницијативе.

Такође, истиче да је суштина његове поруке садржана у речима једног грађанина Северне Македоније који му је на обали Охридског језера рекао:

„Дајте, направите тај Отворени Балкан, отворите границе да живимо као људи“, рекао је Тегелтија.

UN: U sukobima plemena u Sudanu poginulo oko 100 ljudi

Преузмите андроид апликацију.