Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да бела гардероба буде увек бела, потребан вам је један састојак из кухиње

Иако постоји много производа на бази хемикалија и избељивача који обећавају да ће оживети вашу одећу, честа употреба таквих производа може временом оштетити вашу одећу.
Фото: Pixabay/wilhei

Сода бикарбона је цењена због своје вишенаменске употребе у кући. Према мишљењу стручњака, алат који помаже у кухињи може чак и да „поможе вашем вешу“.

Било да вам веш изгледа досадно и избледело или вам је потребан природни омекшивач, стручњаци кажу да би сода бикарбона могла бити решење.

Иако постоји много производа на бази хемикалија и избељивача који обећавају да ће оживети вашу одећу, честа употреба таквих производа може временом оштетити вашу одећу.

Производи који садрже веће концентрације јаких хемикалија такође ће оштетити одећу. На пример, већина гелова за мрље једноставно избељује вашу одећу – уместо тога потражите средство за уклањање мрља које користи ензиме за разлагање уобичајених протеина мрља.

Иако употреба соде бикарбоне при сваком прању није најбољи начин, овај кухињски састојак може вам помоћи да с времена на време додате природно „појачање“ које је потребно вашем вешу. Барем тако кажу стручњаци. Осим што је познат као средство за подизање које се традиционално користи у печењу, одлично је за растварање прљавштине због својих алкалних својстава. 

Предности овог кухињског састојка

Сода бикарбона је одличан начин за уклањање непријатних мириса, док истовремено појачава боје одеће и избељује белу одећу. Може да делује као појачивач детерџента за веш и природни омекшивач.

Сода бикарбона не сме користити са белим сирћетом у машини за прање веша. Иако бело сирће такође игра улогу у вешу, када се додају заједно, сирће и сода бикарбона ће се међусобно неутралисати јер обоје имају различите Ph нивое. Такође, како тврди, прање веша само содом бикарбоном није добра идеја, већ је треба користити у комбинацији са детерџентом.

Сода бикарбона, осим што делује као природни омекшивач, такође може да регулише Ph ниво воде. Међутим, ако у циклус испирања додате соду бикарбону, ваша одећа ће бити груба и крута.

Zašto ne bismo trebali da peremo sudove sunđerom?

 

Преузмите андроид апликацију.