Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Romantičan početak vinskog festivala „Grašac“ (VIDEO)

Autentičan ambijent na Petrovaradinskoj tvrđavi uz pogled na prelepi Dunav, čini se kao idealno mesto za premijeru prvog festivala „Grašac“ i vrhunske vinske ponude.

S poletom karakterističnim za mladost, a uprkos vremenskim prilikama, ovaj prvi vinski festival je istrajno i ponosno predstavljao grašac.

Do pre nekoliko godina ova sorta se kod nas zvala italijanski rizling, međutim, u toku je inicijativa povratka pređašnjeg naziva „grašac beli“, tako da se ovim festivalom promoviše njegov stari naziv.

Sorta grašac prepoznatljiva je po svojoj visokoj i pouzdanoj rodnosti i relativnoj otpornosti na bolesti, što ga klasifikuje kao veoma poželjnu sortu za masovnu proizvodnju vina u Srbiji i regionu.

Oko 40 proizvođača iz Srbije, Mađarske i regiona, predstavilo je svoja vina. Ovaj, možemo reći, internacionalni festival, promovisao je najrasprostranjeniju sortu u fruškogorskom vinogorju, ali i šire.
Foto: Gradske info

Ni kiša nije sprečila prave ljubitelje vina da posete ovaj festival, pa se i ekipa portala Gradske info prošetala do „Art platoa“ ispred hotela „Leopold“.

Kad smo se zatekli na licu mesta, šteta bi bilo da nismo iskoristili takav jedinstven i romantičan trenutak te probali bar neko vino u raznovrsnoj ponudi.

Ispoštovali smo rituale ispijanja vina, neobavezno ćaskali sa posetiocima i kao pravi somalijeri dali svoju ocenu.

U toku degustacije, razgovarali smo sa izlagačima i saznali puno toga o vinu, načinu proizvodnje, pa čak i o njegovoj istoriji.

Ova sorta najčešće daje umereno puna vina, umerenog alkohola, veoma osvežavajuća i lepršava.

Sveža vina karakterišu primarne arome koje najčešće podsećaju na jabuku, dinju, limun, belu breskvu, maslačak, žuti ringlov, kruške, mandarine, ponekad i bananu.

Odležala vina imaju nešto drugačije arome u kojima su prisutne note sena, zelenog čaja, lipe, dunje, polenovog praha, meda, marcipana…

Prema savetima iskusnih degustatora, za potpuni doživljaj, ovakav tip vina se služi rashlađeno uz nezaobilazni pršut i sir ili ribu, u zavisnosti od uživaoca.

Bez brige, nećete pogrešiti ako ga uparite sa nekim konkretnijim jelima. Odlično će se uklopiti uz praseće pečenje, pileće belo meso, ali i uz lagane letnje salate.

Počeo prvi Vespa skup u Novom Sadu (FOTO)

Preuzmite android aplikaciju.