Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да препознате да сте преосетљиви на храну?

Преосетљивост на храну се веома тешко дијагностификује, мали број лекара сматра да све долази из главе. Али већина стручњака, ипак, тврди да су алергије и нетолеранција на храну стваран проблем, али да је веома тешко уочити их.
Фото: Pixabay/Darko Djurin
Појачан умор

Алергије укључују реакцију имуног система, па се лако откривају тестирањем, док за преосетљивости није баш лако. Када симптоми преосетљивости на храну укључују појачан умор, надутост, промене расположења и мигрену, тешко је открити њихов узрок.

Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Једини начин препознавања јесте избегавати сумњиву храну најмање месец дана, ако симптоми нестану, највероватније је реч о неподношењу хране.

Конзерванси, боје и додаци храни могу да изазову алергије
Фото: Unsplash/Amplitude Magazin

Колико су те алергије заиста учестале није познато, јер се због тестова, који су половични, теже доказују. Реакције најчешће изазивају конзерванс натријум – бензоат, жута боја таразин и заслађивач аспартам.

Чешћа је алергија на беланце, него на жуманце јајета, кажу стручњаци. Алергични на јаја често имају позитивне кожне алергијске тестове и на пилетину. Препорука је да се избаце све намирнице припремљене са јајима.

Фото: Unsplash/Mustafa Bashari

Такође, рибе, ракови и шкољке изазивају и алергије и реакције неподношења. Алергија на месо је ретка, али се најчешће јавља на пилетину и телетину, јер су те животиње често лечене пеницилинима и другим лековима.

Ту се ради о алергији на лекове, а не на протеине из меса. Због тога се људима склоним алергијама препоручује месо дивљих животиња.