Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто се фарба мање хвата за седу косу?

Зашто се седа коса са годинама све теже покрива и како боја косе може трајати дуже уз неколико једноставних корака.
Фото: Pixabay/jackmac34

Фризер је објаснио да је седа коса генерално гушћа и да има грубљу текстуру од косе у младости, а скалп, заузврат, производи мање уља током времена. Поред тога, кутикула седе косе је мало чвршћа и не дозвољава продирање боје или воде, што све заједно доводи до пребрзог блеђења боје или лошег пријањања косе.

За седу косу, пре фарбања, косу треба омекшати са мало пероксида, који се наноси директно на седу косу како би се отвориле заноктице како би боја боље продрла.

Уз то или као додатак, добро је два пута нанети боју на кожу главе, а пре фарбања треба водити рачуна да се силикони, спрејеви или пену добро исперу, рекла је фризерка.

На крају, стручњак за косу саветује да не користите тврду воду, односно воду са високим садржајем минерала попут калцијума и магнезијума. Тврда вода, заправо, може проузроковати да се минерали залепе за косу и тако створи неку врсту филма који омета продирање влаге и хранљивих материја у косу, што резултира сувом и ломљивом косом склоном пуцању.

Ако већ перете косу тврдом водом, она вам саветује да користите шампон за темељно прање јер такав производ уклања „заробљене“ минералне наслаге са косе. Поред тога, приликом прања косе треба да користите хидратантне производе, како би боље апсорбовала воду и хранљиве материје које јој недостају.

Kako možete da koristite kreme za sunčanje u domaćinstvu?

Преузмите андроид апликацију.