Početna > Srbija
Srbija

Izrael će Srbiji pomoći na sajber bezbednosti

U Data centru u Kragujevcu danas je u okviru manifestacije Dan Izraela organizovan Sajber dan kome je prisustvovao i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, a na skupu je istaknuto da je svaka država, bez obzira na njen tehnološki razvoj izložena sajber pretnjama.
Foto: Vlada Republike Srbije/Vladan Miljević

Kako je rečeno, Izrael će staviti na raspolaganje sve svoje tehničke mogućnosti Vladi Srbije i kompanijama u Srbiji, kada je u pitanju zaštita sajber bezbednosti.

„Izrael je jedna od zemalja koja je veoma rano shvatila značaj sajber bezbednosti i danas smo vodeća nacija u toj oblasti. Mi sarađujemo sa Srbijom i u oblasti razvoja tehnologije. Naše kompanije koje su prisutne u Srbji takođe dele svoja iskustva sa srpskim kompanijama u oblasti zaštite podataka, a tako će biti i u budućnosti“, istakao je ambasador Izraela na konferenciji. Državni Data centar koji postoji u Kragujevcu i Beogradu jasno pokazuje usmerenje države ka razvoju informacionih tehnologija i koliko se vodi računa o informacionoj bezbednosti, rekao je Miladin Ivanović, načelnik odeljenja za Informacionu bezbednost MUP-a Srbije.

„Ovaj Data centar u Kragujevcu je rezervna lokacija za ceo IT sektor u Srbiji i pokazuje koliko Srbija vodi računa o svojim podacima, jer njihovo smeštanje na rezervnu lokaciju srečava mogućnost gubitka podataka koji mogu da nastanu usled nekih elementarnih nepogoda na primer“, rekao je Ivanović.

On je naveo da se Srbija jasno usmerila pre nekoliko godina na informacionu bezbednost donevši Zakon o informacionoj bezbednosti.

„Sajber pretnje su danas sve više izražene svuda u svetu pa i u Srbiji. Svaki dan građani dobijaju pretnje putem interneta, izloženi su internet prevarama, kao i državni organi. Ključna stvar za informacionu bezbednost jeste da država to prepozna i promoviše, kako bi se sprečilo da građani budu žrtve takvih prevara, a sa druge strane, država mora da obezbedi takav sistem koji može biti otporan i fleksibilan na sve vrste pretnji koje danas postoje“, rekao je Ivanović.

„Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije, koji je osnovan u okviru Regulatorne agencije za telekomunikacije i poštanske usluge (RATEL), vodi računa o prevenciji i zaštiti IKT sistema od posebnog značaja, koji su neophodni za funkcionisanje države“, rekao je Marko Krstić, rukovodilac Službe za informacionu bezbednost Nacionalnog CERT-a.

Predsednik Evropskog saveta sledeće sedmice ponovo na Balkanu

Preuzmite android aplikaciju.