Индонезија, острвска држава у југоисточној Азији, увела је забрану извоза палминог уља због растућих цена, узрокованих ратом у Украјини, преноси Ројтерс.
Истиче се како је Индонезија свесна да ће ова забрана нанети штету другим земљама, али њихова министарка финансија изјавила је да потражња премашује понуду и власти су морале да предузму такву меру.
Ова одлука је изазвала прави хаос на тржишту уља – сојино је на чикашкој берзи истог тренутка достигло рекордну цену од око 40 центи за килограм.
Аналитичар компаније Oil World Зигрид Фалк рекао је да је ово лоша вест за потрошаче биљног уља у многим земљама које зависе од палминог уља, с обзиром на то да је актуелна несташица зејтина од сунцокрета, репице и соје, преноси „Фајненшел пост”.
Узгајивачи су 2018. године произвели 77 милиона тона палминог уља за глобално тржиште, а очекивало се да ће до 2024. године те количине порасти на 107,6 милиона тона. Убрзано ширење плантажа утиче на масовно крчење шума у Индонезији и Малезији.
Палмино уље има јединствени хемијски састав, а притом је и јефтино, тако да је нашло примену у многим индустријама. По обиму производње палмино уље је на другом месту у свету, после сојиног.
Још пре десетак година почело је да се говори о његовој примени и у Србији јер је тада било доста непознаница где се све оно користи. У том периоду домаћа индустрија набављала га је углавном из Малезије, а вредност увоза била је око 20 милиона долара, приближно толики је био и годишњи увоз свињског меса.
Палмино уље има неутралан мирис и укус и употребљава се у свим сегментима прехрамбене индустрије. Уз то, и у ресторанима брзе хране, рибарницама и пекарама, које су још пре много година прешле на ову врсту уља јер се сматра идеалним за термичку обраду намирница. Нижа цена је главни фактор, али и то што може више пута да се користи.
Стручњаци су раније објаснили да се рафинисано палмино уље најчешће користи за производњу маргарина и шортенинга (масти специјалне намене припремљене тако да могу лако да се мажу, мешају и обрађују, а користи се у производњи лиснатог теста, хлеба, пецива, колача и бројних других производа). Палмин олеин служи за пржење и кондиторску индустрију, а палмин стеарин за производњу маргарина.
Преузмите андроид апликацију.